Elk jaar brengt VDAB de beroepen waarvoor vacatures moeilijk ingevuld geraken, in kaart. Zoek je snel werk, dan kan het lonen om de lijst met knelpuntberoepen te overlopen voor je gaat solliciteren.
Hoewel veel mensen op zoek zijn naar een job, zijn er ondernemingen en functies die het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Het kan zijn dat er te weinig mensen in die richting afstuderen of dat er onvoldoende kandidaten met de juiste competenties zich aanbieden. Ook 'zware' jobs met veel weekendwerk, stress of een lager loon zijn een knelpunt.
Lees ook: In welke jobs bent u nog (langdurig) zeker van werk?
Ook in 2019 blijft de zoektocht naar technisch (geschoold) personeel moeilijk. En de vraag neemt nog toe. Van technicus industriële installaties tot werfleider, het blijft moeilijk om kandidaten te vinden met de juiste technische achtergrond. Deze jobs staan dan ook aan de top van knelpuntberoepen.
Verpleegkundige blijft ook ‘knellen’. Net als ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers en callcentermedewerkers.
Het volledige rapport vind je hier, maar dit is de top tien van knelpuntberoepen volgens VDAB:
Ook interessant: Met deze drie administratieve profielen kan jij meteen aan de slag
Wil je een specifieke opleiding volgen die tot een knelpuntberoep leidt? Als je momenteel in de social profit of privé werkt, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie krijgen. Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan kan je in bepaalde gevallen je werkloosheidsuitkering behouden als je een 'knelpuntopleiding' kiest.
Nu je op de hoogte bent van de profielen waarin je sneller werk vindt, is het tijd om de vacatures te bekijken.
Heb je niet lang genoeg gestudeerd of niet het vereiste diploma voor de job? Met wat creativiteit en deze tips trek je toch de aandacht met je cv.
Lees meerDe eerste indruk is belangrijk, ook op het gesprek met je uitzendkracht. Met deze tips maak je een goede start!
Lees meerOp zoek naar werk? Een goede band met je recruiter helpt je vooruit. Je recruiter geeft de perfecte voorzet en jij scoort de job!
Lees meerScoren op je sollicitatie? Ga te rade bij je recruiter. Die is een pro in solliciteren en helpt je graag op weg om de juiste vacatures uit te filteren.
Lees meer