banner image

6 tekenen dat je stress hebt

Werk / privé

Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Misschien heb je het ontzettend druk op je werk of heb je net een grote tegenvaller gehad. Het is belangrijk om stress op tijd op te sporen, aangezien het je dagelijkse werkzaamheden kan beïnvloeden. Dit zijn zes belangrijke tekenen van stress die je in de gaten moet houden.

Houd deze symptomen in de gaten, het kan wijzen op stress

1 // Stress geeft je geheugenverlies

Mensen met stress vinden het meestal erg lastig om kleine zaken te onthouden. Vergeet je steeds vaker kleine details en lijkt het alsof je er niet helemaal bij bent? Dan heb je misschien last van stress. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat je hippocampus krimpt tijdens stressvolle periodes. Dit deel van je hersenen is verantwoordelijk voor je geheugen.

2 // Overmatig zweten

Wanneer je in een stressvolle periode zit, zal je lichaam meer gaan zweten. Dit komt doordat je lichaam op scherp staat en dus constant hard aan het werk is. Bij sommige mensen uit dit zich in een klein beetje zweet, maar overmatig zweten komt ook voor. In dat geval heb je last van vochtige handpalmen en voeten. Hierop anticiperen? Lees dan zeker dit: Houd je oksels de hele werkdag fris dankzij deze tips

3 // Overgeven door stress

In veel gevallen gaat stress samen met angst. Misschien maak je je zorgen hoe je toekomst eruit zal zien of ben je bang dat je een belangrijke taak niet kunt uitvoeren. Het komt in dat soort situaties vaak voor dat je moet overgeven of kokhalzen. Het is in sommige situaties zelfs zo dat je last hebt van het cyclisch braken syndroom. In dat geval heb je iedere dag weer last van dezelfde symptomen die meestal op hetzelfde tijdstip beginnen.

Stress kan symptomen veroorzaken die elke dag op hetzelfde tijdstip terugkomen

4 // Stress veroorzaakt zwakker immuunsysteem

Tijdens stressvolle periodes vinden er allemaal processen plaats in je lichaam. Je lichaam laat catecholamines vrij: hormonen die ervoor zorgen dat je immuunsysteem gereguleerd wordt. Wanneer dit lange tijd gebeurt, kan het zo zijn dat je minder van deze hormonen aanmaakt. Het resultaat is een zwakker immuunsysteem, waardoor je uiteindelijk ook sneller ziek zal worden.

Lees ook: Vijf stressvrije jobs die goed betalen

5 // Haarverlies door stress

Op stressvolle momenten wil je misschien wel de haren uit je hoofd trekken. Dat is niet eens meer nodig, want in sommige gevallen valt je haar vanzelf uit. Zo is het mogelijk dat de witte bloedcellen in je lichaam je haarzakjes aan zullen vallen. Dit zorgt voor haarverlies en is een belangrijk teken van stress.

Heb je in korte tijd regelmatig last van bloedneuzen? Ga dan na of je meer rust nodig hebt.

6 // Bloedneuzen

Wanneer je stress hebt, zal je merken dat je bloeddruk stijgt. Meestal is de druk constant wat hoger, maar het is ook mogelijk dat je last hebt van pieken. Deze hoge bloeddruk vergroot weer de kans op een bloedneus. Heb je in een korte tijd dus regelmatig last van bloedneuzen? Ga dan even na of je meer rust nodig hebt.