banner image

1 op 4 werknemers wil carrièreswitch in 2024

Algemeen

Voor 700.000 Vlamingen liggen er nieuwe uitdagingen in het verschiet.

Konverts onderzoek onthult: 700.000 werkende Vlamingen hebben plannen voor een nieuwe job in 2024. Een spectaculair cijfer dat de Vlaamse arbeidsmarkt volop in beweging zal brengen in 2024. Bijna de helft verlangt naar een positieve werkomgeving, en 32% wil meer erkenning op het werk.

Een nieuwe job die vind je met Konvert Office.
Bij Konvert Office gaan we voor persoonlijke gesprekken.

Het recente onderzoek van Konvert, samen met BUFFL en uitgevoerd onder een representatieve groep Vlaamse werknemers, werpt licht op belangrijke professionele trends voor 2024. Dit onderzoek laat zien hoe de arbeidsmarkt verandert en evolueert. Met deelnemers uit alle Vlaamse provincies, gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen, krijgen we een evenwichtig beeld van de arbeidsmarkt. Een opvallende ontdekking is de nadruk op professionele groei en ontwikkeling in 2024. Interessant is dat 39,33% van de werknemers streeft naar een loonsverhoging, terwijl 32,67% hun vaardigheden wil verbeteren.

Verwachtingen en verlangens voor werknemers en werkzoekenden in 2024: Van verminderde stress tot een nieuwe job.

Deze ambitie gaat hand in hand met een groeiend verlangen naar verbeterde arbeidsvoorwaarden, met aandacht voor het verminderen van stress en werkdruk. Zaken die in 2023 als aanzienlijk negatief werden ervaren.
Veel werknemers hopen dan ook dat hun stressniveau en werkdruk in 2024 zullen afnemen. Bovendien geeft 30,33% van de Vlamingen aan leuke collega's te willen, terwijl 32% hoopt op meer erkenning op de werkvloer. Specifiek wil 24,33% meer erkenning van hun leidinggevende. Opmerkelijk is ook de bereidheid om van werk te veranderen (23,34%). De helft van deze groep is al actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden online, met het doorzoeken van vacaturesites en sociale media. Daarnaast overweegt de helft van deze groep het inschakelen van een selectie- of uitzendkantoor.

Frederik Van Bever, Group Commercial Director: "We voelen al jaren dat er in Vlaanderen weinig actieve werklozen zijn, maar des te meer actieve werkzoekenden die reeds aan de slag zijn. Ons onderzoek bevestigt dat dit om een zeer grote groep gaat en dat deze talenten streven naar betere werkomstandigheden en meer erkenning. Het is onze missie om dé perfecte match te vinden tussen kandidaat en werkgever en wij zijn klaar om kandidaten ook in 2024 te helpen in hun zoektocht naar werkgeluk."

Over het onderzoek

Dit onderzoek werd afgenomen in samenwerking met onderzoeksbureau BUFFL. BUFFL beschikt over een online market research panel dat >20.0000 respondenten bereikt via een app en/of mailing. Een enquête met 16 vragen werd opgesteld en uitgevoerd van 15 januari 2023 tot 27 december 2023. In totaal werden 300 Vlamingen tussen 18 en 65 jaar ondervraagd. Deze steekproefgrootte is voldoende om betrouwbare uitspraken te doen, met een foutenmarge van 5,66% bij een betrouwbaarheidsniveau van 95%. De representativiteit van de steekproef werd gegarandeerd door strikt gekruiste quota voor leeftijd en geslacht.

Konvert Office: Jouw carrièrepartner

Op zoek naar een nieuwe job die perfect bij je past? Konvert Office is jouw carrièrepartner, helemaal afgestemd op wie je écht bent en jouw ambities. Bij Konvert Office gaan we ver: telefonisch, digitaal of zelfs helemaal tot bij jou. Wij begeleiden het volledige sollicitatieproces, zodat je vol vertrouwen aan je nieuwe hoofdstuk kan beginnen. En voor je het weet, voel je je helemaal thuis. Bij Konvert Office gaan we voor échte matches. Wij zijn pas content als jij content bent.