Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

De beste antwoorden op vervelende sollicitatievragen

Solliciteren

Op elke sollicitatie wil je vlot, intelligent, gevat en enthousiast overkomen. Liefst niet te zenuwachtig ook, al is dat niet eenvoudig wanneer je op onbekend terrein aan een spervuur van sollicitatievragen onderworpen wordt. Adem diep in, en breek vooraf al even je hoofd over mogelijke antwoorden. Want elke sollicitatie is anders, maar toch ook weer niet.

Vertel eens iets over jezelf!

Negen op de tien dat dit de ijsbreker wordt, straks. Neen, het is niet nodig om te vermelden dat je single bent en drie katten hebt. Hou het kort en professioneel. Toon dat je to the point kan zijn. Bereid hier eventueel je elevator pitch voor. Een korte presentatie waarin je jezelf in ongeveer 60 seconden (enthousiast) presenteert.

Waarom solliciteer je voor deze functie?

Niet omdat je het beu was om thuis te zitten of omdat het bedrijf vlakbij is en je zo elke ochtend een halfuur langer kan slapen. Dit is het moment om aan te tonen dat je echt gemotiveerd bent en dat je het bedrijf goed kent. Pak uit met de research die je hebt gedaan. Toon aan dat je de bedrijfsfilosofie snapt én dat jij er past.

En dat gat in je cv?

Je moet niet alles vertellen, maar wees wel eerlijk. Ook als je een mindere periode achter de rug hebt. Maak meteen een bruggetje naar wat je ervan hebt geleerd. Wat je hebt bijgeleerd of hoe dit je sterker heeft gemaakt. Verwijs ondertussen ook naar de referenties die je wel hebt.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Euh… Nee, aangeven dat je dat eigenlijk nog niet weet, komt niet zo goed over. Je toekomstige werkgever wil het liefst een werknemer die vooruit wil en zichzelf wil ontwikkelen in het bedrijf. Laat blijken dat je veel waarde hecht aan je persoonlijke groei. Zeg dat je wil veel wil leren en toon dat je niet bang bent van een beetje verantwoordelijkheid.

Wat zijn je zwakke punten?

En ook hier moet je niet alles op tafel gooien. Buig je zwakke punten meteen om in een sterkte. Je bent misschien wel chaotisch, maar daardoor ook net zo creatief. Je bent geen dossiervreter, maar wel heel flexibel. Waak erover dat je niet te negatief overkomt.

En je beste?

Probeer de clichés te omzeilen door concrete voorbeelden te geven. Ben je een teambuilder? Toon dat meteen aan met een voorbeeld. Zorg dat je verhaal blijft hangen. En ga vooral niet liegen. Ben je echt geen perfectionist, doe dan vooral niet alsof.

En last but not least…

Let ook op je lichaamstaal, want die liegt niet. Maak geregeld oogcontact met je gesprekspartner. Humor mag, maar laat die billenkletsers achterwege. En besef ook dat je taalgebruik onbewust heel veel vertelt over jou. Let op wat je zegt, maar ook hoe je het zegt.

Op zoek naar een recruiter die jou kan begeleiden in je verdere loopbaan? Kom gerust even langs in een Konvert-kantoor bij jou in de buurt.

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer