Wil je je horizon echt verbreden, dan is een job in het buitenland misschien iets voor jou. Er komt meer papierwerk bij kijken, maar je krijgt er zon, nieuwe vrienden, een frisse blik op de wereld en een onvergetelijk avontuur voor in de plaats. Wonen én werken in het buitenland. Veel Belgen die de sleur van alledag of het grijze weer beu zijn, dromen ervan. Zet je de stap, dan is een job in het buitenland alleen maar een verrijking. Het staat goed op je cv en het verruimt je blik. Een job over de grenzen heen, hoe begin je daar nu aan?
Blijf je binnen Europa of ga je je geluk verder zoeken? Binnen de EER (Europese Economische Ruimte) is er vrij verkeer. Je bent dus zeker dat je er mag werken en dat je geen werkvergunning nodig hebt. Om te vertrekken volstaat je identiteitskaart en je moet (nog) geen verblijfsdocumenten aanvragen.
Lees ook: Vijf jobs waarbij je werken en reizen eenvoudig combineert
Er zijn heel wat jobsites die zich specialiseren in buitenlandse vacatures:- Eures is het Europees Portaal voor Beroepsmobiliteit. Het is een databank vol jobs in Europa. Je kan er makkelijk online je cv aanmaken.- Vlamingen in de Wereld (VIW) is een heel toegankelijk platform voor landgenoten die in het buitenland willen wonen en werken. Op de site vind je jobaanbiedingen, tips en verhalen van uitgeweken Vlamingen. - Ook in de jobdatabank van VDAB vind je buitenlandse jobs. Geef bij trefwoord het land van je keuze in.
Stel je brief en cv op in de taal van het land waar je aan de slag wil. Spreek je de taal nog niet, vermeld dit dan en gebruik correct Engels. Op Europass vind je heel wat voorbeelden van cv’s in verschillende talen.
Ook interessant: Heb je een goede talenkennis? Zo zet je het op je cv!
Vond je een job en ben je klaar om de sprong te wagen? Weet dan dat er eerst nog een berg administratie op je afkomt. Ga langs bij de belastingdienst en bij je ziekenfonds. Informeer je ook bij RVA wat je moet doen als je werkloos wordt in het buitenland. Ga je buiten EER werken, contacteer dan zo snel mogelijk in België de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Zij leggen uit welke documenten je nodig hebt.
Lijkt het je toch maar niks? Bekijk dan de vacatures in jouw buurt!
Heb je niet lang genoeg gestudeerd of niet het vereiste diploma voor de job? Met wat creativiteit en deze tips trek je toch de aandacht met je cv.
Lees meerDe eerste indruk is belangrijk, ook op het gesprek met je uitzendkracht. Met deze tips maak je een goede start!
Lees meerOp zoek naar werk? Een goede band met je recruiter helpt je vooruit. Je recruiter geeft de perfecte voorzet en jij scoort de job!
Lees meerOp zoek naar tips om die lastige vragen op je sollicitatiegesprek slim te beantwoorden? Door er vooraf goed over na te denken houd je sowieso je zenuwen onder controle.
Lees meer