Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Pensioensparen: waarom je er beter vandaag nog mee begint

Verloning

Je bent jong en dan heb je vaak andere dingen aan je hoofd dan sparen voor je pensioen. Toch is pensioensparen een slimme zet. Al is het maar omdat je er ook nu (fiscaal) voordeel van geniet.

geld opzij zetten voor je pensioen - pensioensparen | Konvert

De media worden overspoeld met berichten over ons pensioen. Zullen we ooit zonder geldzorgen onze oude dag doorkomen? Veel mensen vrezen dat het wettelijk pensioen niet zal volstaan. Zelf extra sparen en een appeltje voor de dorst opzij zetten 'voor later' is dus de boodschap. En dan is pensioensparen een goede eerste stap. De overheid moedigt deze vorm van langetermijnsparen aan door er een belastingvermindering aan te koppelen.

Wanneer begin ik met pensioensparen?

Je kan pensioensparen met een belastingvoordeel vanaf je 18de tot en met je 64ste. Je stort dan regelmatig een bedrag op een pensioenspaarverzekering of in een pensioenspaarfonds. Het kan zeker geen kwaad om er al vroeg mee te starten! Hoe vroeger je begint, hoe meer geld er aan de kant wordt gezet en hoe meer pensioenkapitaal er wordt opgebouwd.

Kan ik ook vroeger aan het geld?

Het pensioenkapitaal wordt in principe pas uitgekeerd op de leeftijd van 65 jaar. Het is mogelijk om het geld vroeger op te vragen, maar de fiscus straft dat meestal af. Denk dus even goed na hoeveel geld je kan missen voor je het in pensioensparen stopt.

Wil je weten hoeveel je pensioen zal bedragen? Lees dan zeker deze vijf antwoorden op vragen over pensioen berekenen.

Pensioensparen bij de bank of bij de verzekeraar?

Je kan aan pensioensparen doen bij het merendeel van de banken en verzekeringsmaatschappijen op de markt.

Een pensioenspaarrekening bij de bank

Zo'n fonds belegt in aandelen en obligaties en de winst hangt af van de beursevolutie. Hier heb je dus geen gegarandeerd minimumrendement. Er is geen eindvervaldag, je bepaalt zelf wanneer je het geld terugvraagt.

Een pensioenspaarverzekering is een contract met een verzekeraar

Je kent op voorhand het jaarlijks minimumrendement. Daarnaast maak je kans op een winstbonus, maar die hangt af van de beleggingsresultaten van de verzekeraar. De einddatum van dat contract ligt vast, en dat is meestal je 65ste verjaardag.

beleggingsresultaten van de verzekeraar | Konvert
Pensioensparen bij de bank of bij de verzekeraar?

Hoeveel kan ik storten?

Er zijn twee verschillende grensbedragen. Momenteel kan je kiezen tussen het maximum van 980 of 1260 euro per jaar. Stort je tot 980 euro, dan levert dat een belastingvoordeel op van 30%. Je kan ook tot 1230 euro storten en dan bedraagt de belastingvermindering 25%.

Let zeker ook op: als je deeltijds werkt, dan heeft dit ook invloed op je pensioen!

Hoe flexibel is pensioensparen?

Je bent niet verplicht om elk jaar 980 euro te storten. Zit je even zonder werk, is het financieel lastiger of heb je net een huis gekocht, dan kan je het sparen tijdelijk on hold zetten.

Voor je begint te sparen, heb je natuurlijk wel een job nodig. Bekijk snel de vacatures en begin met solliciteren.

Tijd voor een nieuwe job? Wij helpen met je opzegtermijn

Bij ontslag moet in de meeste gevallen een opzegtermijn gerespecteerd worden. Hoe lang die termijn is, hangt af van verschillende factoren.

Lees meer

Jeugdvakantie, zodat ook starters de batterijen kunnen opladen!

Ben je jonger dan 25 en net gestart met werken? Vul dan je wettelijke vakantiedagen aan met jeugdvakantie! Dan kom je toch aan je vier weken vakantie. ☀️🌅

Lees meer

Qualitytime met de kinderen voor werkende ouders #ouderschapsverlof

Nood aan wat meer tijd voor je kinderen? Opteer dan voor ouderschapsverlof. Een woordje uitleg nodig? Lees dan dit artikel op onze blog.

Lees meer

Zwangerschapsverlof: wat je moet weten over moederschapsrust

Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, moederschapsrust, ouderschapsverlof... Termen die wel eens door elkaar gebruikt worden! Lees hier alles over het verlof waar je recht op hebt als je zwanger bent.

Lees meer