Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Opleidingscheques: wist je dit al?

Jobs

Ben je aan het werk en wil je buiten de werkuren een opleiding volgen? Opleidingscheques zijn een initiatief van de overheid en bekostigen (een deel van) je opleiding en het studiemateriaal. Heel wat voordelen dus, al zijn er ook een pak vereisten.

Via opleidingscheques een opleiding volgen | Konvert

Wat zijn opleidingscheques?

Wil je als werknemer een opleiding volgen buiten de werkuren, dan kan de overheid tussenkomen in de betaling van het inschrijvingsgeld en cursusmateriaal. Onder bepaalde voorwaarden kan je hiervoor opleidingscheques aanvragen bij de VDAB.

Afhankelijk van het inschrijvingsgeld kan je opleidingscheques aanvragen voor een maximumbedrag van 250 euro per jaar. De overheid betaalt de helft terug, maar in sommige gevallen wordt het bedrag volledig terugbetaald. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen diploma secundair hebt en een basisopleiding Nederlands of ICT wil volgen.

Voor wie zijn ze bedoeld?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen werknemers of uitzendkrachten mét diploma hoger onderwijs en zonder.

Hooggeschoolden (bachelor of master) hebben eigenlijk geen recht meer op opleidingscheques. Je kan er wel nog krijgen door eerst loopbaanbegeleiding te volgen. Pas met een opleidingsattest van je loopbaanbegeleider kan je opleidingscheques aanvragen.

Laag- en middengeschoolden (hoogstens diploma secundair) die als werknemer of interim tewerkgesteld zijn, kunnen gebruik maken van opleidingscheques. Je mag enkel arbeidsmarktgerichte en loopbaangerichte opleidingen volgen die in aanmerking komen voor het Vlaams opleidingsverlof (nieuw vanaf 1 september 2019). Het is aangeraden ook hier eerst loopbaanbegeleiding te volgen, want dan kan je kiezen uit veel meer opleidingsmogelijkheden.

Hoe kan ik opleidingscheques bestellen?

Dat kan online via de website van VDAB. Dit doe je best voor je opleiding van start gaat. Zo hoef je het inschrijvingsgeld niet zelf voor te schieten.

Zoek eerst op hoeveel je opleiding kost. Wil je bijvoorbeeld een opleiding volgen waar je 120 euro voor moet betalen? Bestel dan voor 120 euro cheques. Bijvoorbeeld vier van 25 euro en twee van 10 euro. Je betaalt voor deze cheques zelf maar 60 euro. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Wanneer kom je niet in aanmerking?

  • als je zelfstandig bent
  • als je een werkloosheidsuitkering krijgt
  • als je werkt met een studentenovereenkomst
  • als je werkt met een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uren per maand in het kader van een leerovereenkomst
  • als je niet zelf je opleiding betaalt, omdat bijvoorbeeld je werkgever die betaalt

Ontbreekt kennis op jouw cv? Zo makkelijk los je dit op.

Heb je niet lang genoeg gestudeerd of niet het vereiste diploma voor de job? Met wat creativiteit en deze tips trek je toch de aandacht met je cv.

Lees meer

Zo maak je een goede eerste indruk bij je recruiter

De eerste indruk is belangrijk, ook op het gesprek met je uitzendkracht. Met deze tips maak je een goede start!

Lees meer

Vier voordelen van een goede band met je recruiter

Op zoek naar werk? Een goede band met je recruiter helpt je vooruit. Je recruiter geeft de perfecte voorzet en jij scoort de job!

Lees meer

De beste antwoorden op vervelende sollicitatievragen

Op zoek naar tips om die lastige vragen op je sollicitatiegesprek slim te beantwoorden? Door er vooraf goed over na te denken houd je sowieso je zenuwen onder controle.

Lees meer