Omdat het nettoloon op onze bankrekening komt, lijkt dat vaak het interessants. Toch is het ook handig om je brutoloon te kennen. Onderhandel je met een werkgever over loon, dan gaat het altijd over bruto.
Het nettoloon is voor iedereen anders. Daarom spreekt een werkgever (bij onderhandelingen bijvoorbeeld) altijd over bruto. Het brutoloon is het loon dat in het arbeidscontract wordt overeengekomen tussen de werkgever en de werknemer. Op het brutoloon worden belastingen (bedrijfsvoorheffing) en bedragen afgehouden voor de sociale zekerheid (RSZ).
Het bruto heeft invloed op de opzeggingstermijn, de opzeggingsvergoeding, het gewaarborgd loon, de werkloosheidsuitkeringen of de vergoedingen voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. Daarom is het belangrijk je bruto te kennen.
"Het nettoloon is voor iedereen anders. Daarom spreekt een werkgever altijd over bruto."
Dat is het bedrag dat je overhoudt en dat op je bankrekening komt. Omdat wat afgehouden wordt ook afhankelijk is van je gezinstoestand en andere factoren zoals bonus voor lage lonen of extralegale voordelen, kunnen twee werknemers met hetzelfde brutoloon een verschillende nettoloon ontvangen.
Lees ook: Deeltijds werken, iets voor jou?
Online vind je verschillende tools die je helpen om je ‘werkelijke’ inkomen te berekenen. Zeker als je wil onderhandelen over loon is het handig te weten hoeveel je bruto moet vragen om maandelijks het bedrag over te houden dat voor jou ‘werkt’.
In heel wat bedrijven wordt het klassieke loon aangevuld met extralegale voordelen als maaltijdcheques of een bedrijfswagen. Deze extra’s tellen echter niet mee voor de latere berekening van je werkloosheids-, ziekte- of pensioenuitkering. Zorg dus dat je brutoloon groot genoeg is.
Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.
Lees meerEen projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!
Lees meerAls werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.
Lees meerWerken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.
Lees meer