Sommige jobs kunnen alleen in bepaalde seizoenen uitgevoerd worden. Denk aan het plukken van groenten en fruit, maar ook het snoeien van planten of het sorteren van een nieuwe oogst. Dit werk wordt ook wel seizoenarbeid genoemd en kan door vrijwel iedereen worden uitgevoerd. Maar wat zijn de precieze regels voor seizoenarbeid? De hoeveelheid dagen die je mag werken is afhankelijk van je situatie. Er zijn bovendien uitzonderingen. Zo mag je maximaal dertig dagen werken in een landbouwbedrijf en maximaal honderd dagen werken in de witloof- en champignonteelt.
Als werkzoekende met een werkloosheidsuitkering mag je maximaal 65 dagen per jaar als seizoenarbeider werken. Je ontvangt geen werkloosheidsuitkering voor de dagen waarop je werkt.
Naast je gewone job mag je als werknemer buiten de land- en tuinbouwsector nog 65 dagen aan de slag als seizoenarbeider.
Als jobstudent mag je een maximum van 475 uren werken. Hierbovenop mag je ook nog 65 dagen per jaar een job als seizoenarbeider hebben.
Lees ook: Gelden dezelfde regels tijdens de paasvakantie als tijdens de zomervakantie?
In principe mag je gewoon maximaal 65 dagen werken als seizoenarbeider wanneer je huisvrouw of -man bent. Krijgt je partner een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Dan moet je aan de uitbetalingsinstelling vragen of jouw extra inkomsten invloed hebben op de uitkering van je partner.
Het maximum van 65 dagen geldt ook voor bruggepensioneerden, al krijg je geen werkloosheidsuitkering voor de dagen waarop je werkt. Daarnaast is het verstandig om bij de Rijksdienst voor Pensioenen na te vragen of je seizoenwerk invloed heeft op je pensioen.
Ook gepensioneerden mogen maximaal 65 dagen seizoenarbeid verrichten. Daarnaast is er nog een andere regeling om rekening mee te houden. Je mag namelijk maar een maximale hoeveelheid bijverdienen, anders wordt je pensioen stopgezet. Vraag dit na bij de Rijksdienst voor Pensioenen.
Doe je elk jaar maar een paar dagen seizoenwerk? Dan hoef je geen sociale bijdragen te betalen. Dit is namelijk een regeling die door de overheid is ingevoerd, waardoor land- en tuinbouwbedrijven makkelijk aan flexibele krachten kunnen komen.
Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.
Lees meerEen projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!
Lees meerAls werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.
Lees meerWerken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.
Lees meer