In veel arbeidscontracten staat een concurrentiebeding. Hoor je het in Keulen donderen? Vijf antwoorden op vijf vragen zorgen ervoor dat je ook de kleine lettertjes begrijpt en precies weet waar je je handtekening onder zet.
Als je tijdens je job veel kennis hebt opgedaan en weet hoe het er achter de schermen aan toegaat, kan dit nadelig zijn voor je werkgever als je verandert van werk. Een concurrentiebeding is een clausule in de arbeidsovereenkomst die ervoor moet zorgen dat je je knowhow niet tégen je werkgever gebruikt. Het is een bepaling waarbij je je als werknemer ertoe verbindt na het vertrek uit de onderneming geen concurrentie te voeren. Dit zou je kunnen doen door een eigen bedrijf te starten of te gaan werken bij een concurrent.
Het concurrentiebeding moet voldoen aan enkele strenge voorwaarden.
Neen, voor handelsvertegenwoordigers zijn de voorwaarden minder streng. Ook voor bedienden bijvoorbeeld die zijn tewerkgesteld in ondernemingen die belangrijk zijn op de internationale markt gelden er minder strenge voorwaarden.
Lees ook: Wat zijn de kenmerken van de uitzendkrachten?
Als de werkgever jou ontslaat (tenzij er een dringende reden is), als je arbeidsovereenkomst tijdens de proefperiode verbroken wordt of als je zelf weggaat en daarvoor een dringende reden kan inroepen, wordt het concurrentiebeding niet toegepast.
Verbreek je het beding, dan kost je dat veel geld. Dan moet je de compensatievergoeding terugbetalen plus een gelijkaardige schadevergoeding. Mogelijk werd in de arbeidsovereenkomst een strafclausule opgenomen die het forfaitaire bedrag bepaalt dat je bij overtreding moet betalen. Dit mag nooit meer zijn dan driemaal jouw maandloon.
Soft skills worden in de harde wereld steeds beter geapprecieerd door werknemers.
Lees meerBlijf jezelf professioneel ontwikkelen met onze 6 tips. Zo ben je gegarandeerd klaar voor de toekomst!
Lees meerMet een paar simpele tips kom jij iedere werkdag fit en gezond door. Konvert vertelt je precies wat je moet doen voor een gezonde dag op kantoor.
Lees meerBurn-out? Je bent niet alleen. Het aantal blijft stijgen. Gelukkig weten we steeds beter hoe we het moeten overwinnen, herkennen en voorkomen.
Lees meer