Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

25% van de Vlamingen verveelt zich op het werk

Werk / Privé

Een lange en saaie werkdag uit moeten zitten: het is voor veel werknemers een nachtmerrie. Helaas zijn er steeds meer Vlamingen die merken dat ze zich vervelen tijdens hun job. In totaal heeft maar liefst 25% van de werkenden last van dit probleem. Ze kijken steeds vaker uit het raam, besteden hun tijd door doelloos op het internet te surfen of proberen maar een praatje te maken met hun collega's. Maar wat veroorzaakt deze verveling nu precies en hoe voorkom je het?

verveeld op het werk - Konvert
25% van de werkende Belgen verveelt zich soms op het werk

De oorzaken van verveling op het werk

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom werknemers zich vervelen op hun werk. Een van de grootste boosdoeners is routinewerk. Wanneer je dagelijks precies dezelfde handelingen uitvoert op je werk, zal je je al snel gaan vervelen. Daarnaast zorgt te weinig zelfstandigheid ook voor een verveeld gevoel. Als je je eigen plan mag trekken en zelf een probleem moet oplossen, ben je veel actiever op je werk. Als laatste is er de band met je collega's. Is die band niet goed? Dan voel je je waarschijnlijk sneller eenzaam en geïsoleerd, wat uiteindelijk weer voor verveling zal zorgen.

Beetje uitgeblust en energieloos? Met deze tips blijf je productief

Jonge mensen zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe kansen en grijpen deze meestal met beide handen aan.

Het verschil tussen jong en oud

Niet iedere doelgroep verveelt zich evenveel op het werk. Onder jongeren tussen 18 en 34 jaar verveelt ongeveer 45% van de werknemers zich. Bij werknemers boven de vijftig ligt dit percentage slechts op 15%. Dat verschil is goed te verklaren. Jonge mensen zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe kansen en grijpen deze meestal met beide handen aan. Ze zijn nog op zoek naar wat ze willen bereiken in hun professionele leven en hebben daardoor vaak hoge verwachtingen. In de praktijk blijkt hun job niet zo dynamisch en uitdagend als ze vooraf dachten, waardoor er verveling om de hoek komt kijken. Ouderen weten daarentegen veel beter wat ze kunnen verwachten. Bovendien hebben zij goed op een rijtje waar hun kwaliteiten liggen en zijn ze dus niet zo zoekende binnen hun job. Hierdoor vervelen oudere werknemers zichzelf aanzienlijk minder.

Lees ook: Vergroot je jouw kansen op een betaalde baan met een stage na je studie?

Zo voorkom je verveling op het werk

Wanneer je merkt dat je je vaak verveeld voelt op je werk, kan je het probleem gelukkig wel aanpakken. Er zijn een aantal manieren om verveling op het werk te voorkomen. Ga bijvoorbeeld zelf op zoek naar een uitdaging in je werk. Stel een paar dagelijkse doelen op voor jezelf of vind een andere manier om je werk aantrekkelijker te maken. Een gesprek met je leidinggevende is natuurlijk ook een goed startpunt. Geef bij hem of haar aan dat je meer uitdaging nodig hebt. Misschien krijg je wel extra verantwoordelijkheden of heeft je leidinggevende goede ideeën waarmee je je werk interessant houdt.

Kleuren is goed voor je gezondheid

Voel je wat stress of gejaagdheid? Neem een kleurboek en kleur de stress van je af!

Lees meer

Dit is waarom maandag een rotdag is

Veel mensen ervaren maandag als een echte rotdag. Dat is niet helemaal verwonderlijk, als je leest waarom...

Lees meer

Het succes van telaatkomers

Uit onderzoek blijkt dat laatkomers succesvol zijn. Mensen die vaak te laat komen, hebben vele kwaliteiten.

Lees meer

Digitalisering: een vooruitgang voor uitzendkracht en uitzendconsulent

Philippe De Backer, federaal minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, bracht een bezoek aan de Konvert-collega's van Konvert Antwerpen. Een hele eer!

Lees meer