banner image

Doelgroepvermindering wil meer mensen aan het werk

Jobs

Om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen moedigt de overheid werkgevers aan om medewerkers uit bepaalde doelgroepen aan te werven of op de werkvloer te houden. Met doelgroepvermindering wordt vooral het aanwerven van jongeren en oudere werknemers gestimuleerd.

Werkgevers die bepaalde doelgroepen aanwerven, worden beloond met RSZ-voordelen of andere steunmaatregelen. Concreet gaat het om het aanwerven van oudere werknemers, jongeren, vaste horeca-medewerkers, mentors en langdurig werklozen.

Werkgevers die bepaalde doelgroepen aanwerven, worden beloond met RSZ-voordelen of andere steunmaatregelen

Jongeren aanwerven

Ben je van plan een jongere aan te werven, dan kan je in aanmerking komen voor steunmaatregelen. In Vlaanderen kan je onder meer RSZ-korting krijgen voor het aanwerven van jongeren.

Oudere werknemers tewerkstellen

Omdat de overheid 58-plussers wil beschermen, krijgen werkgevers korting op de socialezekerheidsbijdragen die ze normaal moeten betalen voor deze doelgroep. Dat kan gaan om een vermindering van 600 tot 1500 euro per kwartaal.

Middle age woman ecommerce business worker holding package order at office

Eerste aanwervingen en doelgroepvermindering

Deze (federale) doelgroepvermindering richt zich vooral op startende en kleine werkgevers uit de privé-sector die weinig of geen personeel hebben. Via deze vermindering kunnen nieuwe werkgevers voor de eerste werknemer een RSZ-korting bekomen van maximum €4000. Ook voor de volgende 5 werknemers is er vermindering, degressief van €1550 tot€450, beperkt tot maximum 13 kwartalen.

Mentors

Dit is een korting op de RSZ-bijdrage van €800 per kwartaal voor werkgevers die opleidingen op de werkvloer organiseren voor jongeren of hun leerkrachten en die daarvoor een of meer werknemers als begeleider/opleider inzetten. Het aantal kwartalen verschilt naargelang de op te leiden doelgroep.

Horeca-personeel

Horeca-ondernemers hebben recht op een korting op de sociale bijdrage van vijf vaste voltijdse werknemers. De steun bedraagt €800 per kwartaal voor werknemers die op de laatste dag van het kwartaal jonger zijn dan 26. Voor de andere werknemers is dit €500 per kwartaal. Deze korting is niet van toepassing op deeltijdse werknemers, uitzendkrachten, flexi-jobbers of extra’s.

Langdurig werkzoekenden

Werkgevers die een langdurig (minstens 2 jaar) werkzoekende aanwerven die tussen 25 en 58 jaar oud is, kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een vermindering van de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid. Het gaat om werkzoekenden die ingeschreven zijn bij de dienst voor arbeidsbemiddeling. De aanwervingsincentive betreft een eenmalige premie die in 2 schijven aan de werkgever wordt toegekend: voor een tewerkstellingspercentage tussen 30 en 80%: € 750 en € 1800, voor een tewerkstellingspercentage van meer dan 80%: € 1250 en € 3000.

Volg Konvert op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.