banner image

Flexi-jobben? Zo kan je makkelijk (en legaal) een centje bijverdienen

Jobs

Heb je een job, maar wil je graag bijverdienen zonder extra belast te worden? Of ben je gepensioneerd en is thuiszitten (nog) niets voor jou? Met een flexi-job kan je snel en onbeperkt tegen gunstige voorwaarden bijklussen. Het enige wat je nog moet doen, is een vacature zoeken op jouw maat!

Young and happy saleswoman in apron making ice cream at the counter of the modern pastry shop indoors

Wat zijn dat, flexi-jobs?

Flexi-jobs zijn eind 2015 in het leven geroepen om in sommige sectoren mensen flexibeler te kunnen inschakelen op een voordelige manier. Dat moest zwartwerk tegengaan. Met zo'n flexi-job kan je bijklussen in de horeca en sinds 2018 ook in de detailhandel, zoals bij bakkers en kappers. 

"Wie bijklust, betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Bruto is dus gelijk aan netto."

Hoe voordelig is het systeem?

Heel voordelig. Met een flexi-job kan je bijverdienen bovenop je gewone werk of je pensioen. Wie bijklust, betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Bruto is dus gelijk aan netto. Je bouwt bovendien sociale rechten op zoals werkloosheidsuitkering, pensioen of vakantie. Ook werkgevers kunnen rekenen op een voordelig tarief bij het inzetten van personeel.

Hoeveel kan ik bijverdienen?

Het wettelijk minimum is 10,08 euro per uur. Dat is 9,36 euro loon en 0,72 euro vakantiegeld dat je meteen krijgt. Uiteraard mag je in onderling overleg met je werkgever ook een hoger loon onderhandelen. In de horeca heb je voor prestatie op zon- en feestdagen recht op een extra premie.

Kom ik in aanmerking voor een flexi-job?

Niet iedereen kan zomaar aan de slag met een flexi-job. Zelfstandigen bijvoorbeeld kunnen geen gebruik maken van het systeem. Flexi-jobs zijn bedoeld voor wie al een tewerkstelling heeft van minimum 4/5 in een hoofdactiviteit en voor gepensioneerden.

Flexi-jobben voor werknemers

Als je vandaag aan de slag wil als flexi-jobber moet je drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben bij een andere werkgever. Elk kwartaal opnieuw wordt deze voorwaarde gecontroleerd.

Flexi-jobben voor gepensioneerden

Wie gepensioneerd is op het einde van het 2de kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van tewerkstelling, komt in aanmerking voor een flexi-job. Wil je zeker zijn? Neem contact op met RSZ. Zij kunnen op basis van je persoonlijke gegevens (rijksregisternummer) nakijken of je aan de voorwaarden voldoet.

Kan ik overal aan de slag?

Oorspronkelijk kon je alleen aan de slag in de horeca maar het systeem werd op 1 januari 2018 uitgebreid. Voortaan vind je ook vacatures voor flexi-jobs bij bakkers, slagers, groenten- en fruitwinkels, kappers, schoonheidsspecialisten, hotels, fitnesscentra en buurtwinkels of warenhuizen.

Bekijk onze vacatures en vind een flexi-job op jouw maat!