banner image

Wat wil je weten over een projectleider?

Jobs

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Op het verschil gaan we zo meteen in, maar weet alvast dat je sterk in je schoenen moet staan als je in deze functie overeind wil blijven: iedereen zal naar jou kijken als er knopen doorgehakt moeten worden of er een probleem opduikt. Daar staat natuurlijk wel een aardig loon tegenover.

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider
Sterk in je schoenen? Kies voor een job als projectleider!

Waarin bestaat het takenpakket?

Nog voor de eerste steen is gelegd, heeft een projectleider al een heel traject achter de rug, te beginnen bij de analyse van het project en de volledig planning ervan. Het is ook de projectleider die offertes aanvraagt, bestellingen plaatst en de leveringen opvolgt. Tijdens de werf draagt hij de verantwoordelijkheid over de werken, die hij ook nauwgezet coördineert. Daarbovenop staat de projectleider in voor het contact met alle betrokkenen, gaande van de bouwheer of klant, over de architect en het studiebureau tot en met de leveranciers. Een projectleider rapporteert aan het management.

Wat is het verschil met een werfleider?

Soms is het niet meer dan een benaming en komen beide functies op hetzelfde neer. Met name in kleinere bedrijven of wanneer het gaat over kleine, minder complexe werven is dat zo. In andere gevallen moeten we wel degelijk onderscheid maken tussen de functies en zal de werfleider (meestal) één werf tot in het detail overzien, terwijl de projectleider het overzicht houdt over meerdere werven, en eerder in grote lijnen. Het financiële luik is ook veeleer de zorg van de project- dan van de werfleider.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Gezien de verantwoordelijkheid die op zijn schouders rust en de problemen die op hem af kunnen komen, moet een projectleider in de eerste plaats stressbestendig zijn. Hij mag ook niet bang zijn om beslissingen te nemen en die vervolgens te verdedigen, ook als die in twijfel worden getrokken. In lijn met het takenpakket moet een projectleider goed kunnen organiseren, plannen en coördineren. Daarbij geeft hij leiding over een heel team van vaklui. Daar communiceer je overigens anders mee dan bijvoorbeeld met de calculator of de leveranciers. Een goede projectleider heeft die verschillen in tonaliteit in de vingers.

Wat verdient een projectleider?

Natuurlijk hangt dat van verschillende factoren af, maar het moge duidelijk zijn dat een projectleider bij de beter betaalde beroepen in de bouwsector hoort. Kom je direct van de schoolbanken, dan mag je toch al rekenen op een brutoloon van rond de 3000 euro, en dat stijgt vrij snel. In niches als de chemie of wegenwerken worden hogere lonen uitbetaald en naarmate het team groter wordt en de complexiteit van de werven stijgt, ziet een projectleider zijn salaris nog meer stijgen. Zeer ervaring projectleiders mogen zelfs dromen van maandelijks 5000 euro bruto. En dan zwijgen we nog over de extralegale voordelen.

Welke opleiding is vereist?

Een master in de Industriële wetenschappen die gerelateerd is aan de bouw (Bouwkunde, Landmeten, Elektromechanica …), is het meest aangewezen. Voor de bulk van de bedrijven volstaat een bachelor in de Industriële of Ingenieurswetenschappen niet. Sterker nog, een postgraduaat om je kennis en vorming nog meer te verdiepen, is geen overbodige luxe. Na een geschikte opleiding kan je gewoonlijk probleemloos als projectleider aan de slag, al zullen de eerst werven wellicht eerder bescheiden zijn.

Nog een tip als je voor deze functie wil solliciteren: kun je goed overweg met computers, of weet je veel over CRM-pakketten en calculatiesoftware, zet dat dan zeker in de verf. Kennis over dit soort software zal je sterk van pas komen. Het is daarom een grote troef ten opzichte van kandidaten die deze kennis niet hebben.