banner image

De belangrijkste tips bij het opmaken van je cv

Solliciteren

Je cv is je ticket naar de job van je dromen. Veel meer dan een motivatiebrief, want recruiters hebben geen tijd om te smullen van je volzinnen. Een mooi, goed opgemaakt cv begeleid door een beknopte, maar persoonlijke mail biedt het meeste kans op succes. Om dat te kunnen, moet je natuurlijk eerst een minimum aan inzicht hebben in de manier waarop een werkgever selecteert. Anders ben je maar op de tast bezig.

woman holding resume application with using computer laptop digital to job search on internet. applying for a job concept.

Sla de juiste toon aan

Wat taal en spelling betreft, is het zonneklaar: ga voor niets minder dan foutloos. Het is uiteraard het beste om spelfouten te vermijden. Maar daarnaast moet je ook weten hoe je de recruiter op een gepaste manier aanspreekt, dat wil zeggen niet te ongedwongen maar zeker ook niet te formeel. Een ik-vorm is perfect acceptabel, zelfs de norm, en je begint je mail met ‘Beste mevrouw of mijnheer’. ‘Geachte’ klinkt al behoorlijk stijf en als je naar jezelf verwijst in de derde persoon ben je het evenwicht helemaal kwijt. Pas op met te formeel taalgebruik.

Zorg voor een scanbare lay-out

Behalve de taal en stijl is ook de opmaak van belang. Als het type job zich daartoe leent, mag je daar best creatief in zijn, maar het is geen must. En de focus moet liggen op leesbaarheid. Een recruiter heeft zich waarschijnlijk nog door een stapel andere cv’s te worstelen. Help hem, door die van jou chronologisch, overzichtelijk en eenvoudig te scannen te maken via het gebruik van bullets, witruimte en een standaard lettertype. Maak je cv ook zeker niet te lang. Anderhalve tot twee pagina’s volstaan. Omdat onze aandacht van nature gaat naar de bovenste helft van de pagina, is dat de plaats waar je de kerninformatie zet. Hier en daar kan je ook belangrijke termen vet zetten. Voelt lay-outen wat onwennig aan, weet dan dat er handige tools en kant-en-klare sjablonen bestaan, al zeggen we daar onmiddellijk bij dat die ontmaskerd kunnen worden als je ze klakkeloos overneemt. In de ogen van de werkgever heb je dan weinig moeite gedaan.

Kneed je cv naar de vacature

Als er één tip is die je moet meenemen uit deze blog, is het wel deze: maak je cv op maat van de vacature. Doe je dat niet, dan riskeer je voorbij te gaan aan competenties die cruciaal zijn voor deze specifieke functie. Analyseer daarom de vacature en haal er de sleuteleisen uit. Probeer daarna je vaardigheden daar zoveel mogelijk op af te stemmen, zonder daarbij te overdrijven of flagrant te liegen. Dat is zinloos, want tijdens het interview val je dan sowieso door de mand. Personaliseren betekent trouwens niet dat je bij elke vacature helemaal van nul moet beginnen. Vaak zijn een paar inleidende zinnetjes genoeg. Daarin leg je dan heel duidelijk uit waarom deze job op jouw lijf geschreven is.

Zoekwoorden

Nu we het toch over de inhoud hebben, zoekwoorden werken altijd. Integreer ze in je cv. Net zoals vakjargon gaat het om termen die in grote mate gelinkt zijn aan de sector waarin het bedrijf actief is. Vaak komen ze ook terug in de jobaanbieding zelf, nog een reden om die zeer aandachtig te lezen. Door dat soort zoektermen op te pikken en te verwerken in je cv, bewijs je niet alleen dat je de sector door en door kent, je geeft er ook mee aan dat je over relevante ervaring beschikt. Je kan er hoe dan ook vanop aan dat de recruiter er actief naar zal speuren. En zoekwoorden gebruiken heeft nog een voordeel: je naam komt sneller naar boven bij eventuele nieuwe vacatures. Speciale recruitmentsoftware filtert namelijk op de aanwezigheid van die woorden. Op die manier is de deur voor jou nooit definitief dichtgeslagen.