banner image

De beste antwoorden op vervelende sollicitatievragen

Solliciteren

Op elke sollicitatie wil je vlot, intelligent, gevat en enthousiast overkomen. Liefst niet te zenuwachtig, ook al is dat niet eenvoudig wanneer je op onbekend terrein aan een spervuur van sollicitatievragen wordt onderworpen. Adem diep in, en breek vooraf al even je hoofd over mogelijke antwoorden. Want elke sollicitatie is anders, maar toch ook weer niet.

Vertel eens iets over jezelf!

Negen op de tien dat dit straks de ijsbreker wordt. Neen, het is niet nodig om te vermelden dat je single bent en drie katten hebt. Hou het kort en professioneel. Vertel over jouw positieve eigenschappen die aansluiten bij de job. Toon dat je to the point en zelfverzekerd kan zijn. Bereid hier eventueel je elevator pitch voor. Een korte presentatie waarin je jezelf in ongeveer 60 seconden (enthousiast) presenteert.

Waarom solliciteer je voor deze functie?

Niet omdat je het beu was om thuis te zitten of omdat het bedrijf vlakbij is en je zo elke ochtend een halfuur langer kan slapen. Dit is het moment om aan te tonen dat je echt gemotiveerd bent en je het bedrijf goed kent. Pak uit met de research die je hebt gedaan. Toon aan dat je de bedrijfsfilosofie snapt én dat jij er past.

En dat gat in je cv?

Je moet niet alles vertellen, maar wees wel eerlijk. Ook als je een mindere periode achter de rug hebt. Maak meteen een bruggetje naar wat je ervan hebt geleerd. Wat je hebt bijgeleerd of hoe dit je sterker heeft gemaakt. Verwijs ondertussen ook naar de referenties die je wél hebt.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Euh… Nee, aangeven dat je dat eigenlijk nog niet weet, komt niet zo goed over. Je toekomstige werkgever wil het liefst een werknemer die vooruit wil en zichzelf wil ontwikkelen. Laat blijken dat je veel waarde hecht aan je persoonlijke groei. Zeg dat je veel wil leren en toon dat je niet bang bent van een beetje verantwoordelijkheid.

Wat zijn je zwakke punten?

En ook hier moet je niet alles op tafel gooien. Buig je zwakke punten meteen om in een sterkte. Je bent misschien wel chaotisch, maar daardoor ook net zo creatief. Je bent geen dossiervreter, maar wel heel flexibel. Waak erover dat je niet te negatief overkomt.

En je beste punten?

Probeer de clichés te omzeilen door concrete voorbeelden te geven. Ben je een teambuilder? Toon dat meteen aan met een voorbeeld. Zorg dat je verhaal blijft hangen. En ga vooral niet liegen. Ben je echt geen perfectionist, doe dan vooral niet alsof.

En last but not least…

Let ook op je lichaamstaal, want die liegt niet. Maak geregeld oogcontact met je gesprekspartner. Humor mag, zolang je beleefd blijft. Besef ook dat je taalgebruik onbewust heel veel vertelt over jou. Let op wat je zegt, maar ook hoe je het zegt.

Op zoek naar een recruiter die jou kan begeleiden in je verdere loopbaan? Kom gerust even langs in een Konvert-kantoor bij jou in de buurt.