Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

De beste antwoorden op vervelende sollicitatievragen

Solliciteren

Op elke sollicitatie wil je vlot, intelligent, gevat en enthousiast overkomen. Liefst niet te zenuwachtig ook, al is dat niet eenvoudig wanneer je op onbekend terrein aan een spervuur van sollicitatievragen onderworpen wordt. Adem diep in, en breek vooraf al even je hoofd over mogelijke antwoorden. Want elke sollicitatie is anders, maar toch ook weer niet.

Vervelende sollicitatievragen? De beste antwoorden vind je hier!
Vervelende sollicitatievragen? De beste antwoorden vind je hier!

Vertel eens iets over jezelf!

Negen op de tien dat dit de ijsbreker wordt, straks. Neen, het is niet nodig om te vermelden dat je single bent en drie katten hebt. Hou het kort en professioneel. Toon dat je to the point kan zijn. Bereid hier eventueel je elevator pitch voor. Een korte presentatie waarin je jezelf in ongeveer 60 seconden (enthousiast) presenteert.

Waarom solliciteer je voor deze functie?

Niet omdat je het beu was om thuis te zitten of omdat het bedrijf vlakbij is en je zo elke ochtend een halfuur langer kan slapen. Dit is het moment om aan te tonen dat je echt gemotiveerd bent en dat je het bedrijf goed kent. Pak uit met de research die je hebt gedaan. Toon aan dat je de bedrijfsfilosofie snapt én dat jij er past.

En dat gat in je cv?

Je moet niet alles vertellen, maar wees wel eerlijk. Ook als je een mindere periode achter de rug hebt. Maak meteen een bruggetje naar wat je ervan hebt geleerd. Wat je hebt bijgeleerd of hoe dit je sterker heeft gemaakt. Verwijs ondertussen ook naar de referenties die je wel hebt.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Euh… Nee, aangeven dat je dat eigenlijk nog niet weet, komt niet zo goed over. Je toekomstige werkgever wil het liefst een werknemer die vooruit wil en zichzelf wil ontwikkelen in het bedrijf. Laat blijken dat je veel waarde hecht aan je persoonlijke groei. Zeg dat je wil veel wil leren en toon dat je niet bang bent van een beetje verantwoordelijkheid.

Wat zijn je zwakke punten?

En ook hier moet je niet alles op tafel gooien. Buig je zwakke punten meteen om in een sterkte. Je bent misschien wel chaotisch, maar daardoor ook net zo creatief. Je bent geen dossiervreter, maar wel heel flexibel. Waak erover dat je niet te negatief overkomt.

En je beste?

Probeer de clichés te omzeilen door concrete voorbeelden te geven. Ben je een teambuilder? Toon dat meteen aan met een voorbeeld. Zorg dat je verhaal blijft hangen. En ga vooral niet liegen. Ben je echt geen perfectionist, doe dan vooral niet alsof.

En last but not least…

Let ook op je lichaamstaal, want die liegt niet. Maak geregeld oogcontact met je gesprekspartner. Humor mag, maar laat die billenkletsers achterwege. En besef ook dat je taalgebruik onbewust heel veel vertelt over jou. Let op wat je zegt, maar ook hoe je het zegt.

Op zoek naar een recruiter die jou kan begeleiden in je verdere loopbaan? Kom gerust even langs in een Konvert-kantoor bij jou in de buurt.

Ontbreekt kennis op jouw cv? Zo makkelijk los je dit op.

Heb je niet lang genoeg gestudeerd of niet het vereiste diploma voor de job? Met wat creativiteit en deze tips trek je toch de aandacht met je cv.

Lees meer

Zo maak je een goede eerste indruk bij je recruiter

De eerste indruk is belangrijk, ook op het gesprek met je uitzendkracht. Met deze tips maak je een goede start!

Lees meer

Vier voordelen van een goede band met je recruiter

Op zoek naar werk? Een goede band met je recruiter helpt je vooruit. Je recruiter geeft de perfecte voorzet en jij scoort de job!

Lees meer

De beste antwoorden op vervelende sollicitatievragen

Op zoek naar tips om die lastige vragen op je sollicitatiegesprek slim te beantwoorden? Door er vooraf goed over na te denken houd je sowieso je zenuwen onder controle.

Lees meer