Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Werkloos? Vraag dan zo snel mogelijk je werkloosheidsuitkering aan

Wetgeving

Zonder werk vallen schudt je kaarten goed door elkaar. Je verliest niet alleen je loon, maar moet ook op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wanneer je ontslagen bent en niet meteen een andere job vindt, heb je in de meeste gevallen gelukkig recht op een werkloosheidsuitkering.

Geld tellen van werkloosheidsuitkering - Konvert
Als je je werk verliest, verlies je ook je loon.

Wie betaalt die werkloosheidsuitkering?

Een werkloosheidsuitkering is een uitkering die je krijgt als je een tijdlang in loondienst hebt gewerkt en op een bepaald moment jouw werk verliest. Het is de RVA die je recht op werkloosheidsuitkering bepaalt, maar het zijn de uitbetalingsinstellingen die je dossier behandelen en ook het geld overschrijven (ABVV, ACLVB, ACV of Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen).

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je bent onvrijwillig zonder werk gevallen (en nam dus niet zelf ontslag).
  • Je hebt, voor je werkloos werd, een bepaalde periode in loondienst gewerkt. Arbeidsprestaties als zelfstandige tellen niet mee.

Hoeveel uitkering of ‘dopgeld’ zal ik krijgen?

Het bedrag is afhankelijk van het brutoloon dat je verdiende toen je werkte én je gezinssituatie.

Volledig werklozen ontvangen tijdens de eerste drie maanden werkloosheid 65% van hun laatst verdiende loon. Tijdens de volgende negen maanden ontvangen ze 60% van hun laatst verdiende loon. Er is wel een loongrens of plafondgrens van 2.671,37 euro per maand tijdens de eerste zes maanden en 2.489,76 euro voor de laatste zes maanden van het eerste jaar. Er is ook een minimumgrens. Ook al verdiende je vroeger heel weinig, je uitkering kan nooit lager zijn dan het minimumbedrag.

De uitkering vermindert naarmate je langer werkloos bent. En ze is ook nog onderworpen aan een bedrijfsvoorheffing.

Wanneer je werkloos wordt, heb je veel aan je hoofd. Toch is het belangrijk een aantal zaken snel in orde te brengen

Werkloos, wat nu?

Wanneer je werkloos wordt, heb je veel aan je hoofd. Je moet op zoek naar een nieuwe job en maakt je wellicht zorgen over de rekeningen die betaald moeten worden. Toch is het heel belangrijk zo snel mogelijk eerst een aantal zaken in orde te brengen.

  • Neem zo snel mogelijk contact op met VDAB en schrijf je in als werkzoekende. Dit kan ook online.
  • Print je inschrijvingsbewijs en stap er mee naar de uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas). Vergeet ook je C4 niet.
  • Zoek zo snel mogelijk een nieuwe job, hoe minder lang je thuis zit zonder werk, hoe beter. Konvert kan je hierbij helpen!

Top 3 meest gemaakte fouten in een cv

Een goeie eerste indruk is alles wanneer je solliciteert. En daar helpt je cv uiteraard een handje bij. Vermijd alvast deze drie fouten in je cv. Zo maak je meer kans op die eerste uitnodiging.

Lees meer

Wat zijn naast geld de belangrijkste motivatoren voor millennials?

De generatie millenials zijn gekend als jobhoppers. Wil je hen toch in jouw organisatie aan de slag houden? Ontdek hier hoe je daarin slaagt.

Lees meer

Heb jij wat nodig is om te groeien binnen jouw onderneming?

Komt een promotie maar niet op jouw pad? Sleep die sneller in de wacht met deze 7 makkelijke stappen om te groeien binnen jouw onderneming.

Lees meer

Top 3 knelpuntberoepen

Knelpuntberoepen, wat zijn het en hoe ontstaan ze? Lees er hier alles over.

Lees meer