Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Werkloos? Vraag dan zo snel mogelijk je werkloosheidsuitkering aan

Wetgeving

Zonder werk vallen schudt je kaarten goed door elkaar. Je verliest niet alleen je loon, maar moet ook op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wanneer je ontslagen bent en niet meteen een andere job vindt, heb je in de meeste gevallen gelukkig recht op een werkloosheidsuitkering.

Geld tellen van werkloosheidsuitkering - Konvert
Als je je werk verliest, verlies je ook je loon.

Wie betaalt die werkloosheidsuitkering?

Een werkloosheidsuitkering is een uitkering die je krijgt als je een tijdlang in loondienst hebt gewerkt. Het is de RVA die je recht op werkloosheidsuitkering bepaalt, maar het zijn de uitbetalingsinstellingen die je dossier behandelen en ook het geld overschrijven (ABVV, ACLVB, ACV of Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen).

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je bent onvrijwillig zonder werk gevallen (en nam dus niet zelf ontslag).
  • Je hebt, voor je werkloos werd, een bepaalde periode in loondienst gewerkt. Arbeidsprestaties als zelfstandige tellen niet mee.

Hoeveel uitkering of ‘dopgeld’ zal ik krijgen?

Het bedrag is afhankelijk van het brutoloon dat je verdiende toen je werkte én je gezinssituatie.

Volledig werklozen ontvangen tijdens de eerste drie maanden werkloosheid 65% van hun laatst verdiende loon. Tijdens de volgende negen maanden ontvangen ze 60% van hun laatst verdiende loon. Er is wel een loongrens of plafondgrens van 2.671,37 euro per maand tijdens de eerste zes maanden en 2.489,76 euro voor de laatste zes maanden van het eerste jaar. Er is ook een minimumgrens. Ook al verdiende je vroeger heel weinig, je uitkering kan nooit lager zijn dan het minimumbedrag.

De uitkering vermindert naarmate je langer werkloos bent. En ze is ook nog onderworpen aan een bedrijfsvoorheffing.

Wanneer je werkloos wordt, heb je veel aan je hoofd. Toch is het belangrijk een aantal zaken snel in orde te brengen

Werkloos, wat nu?

Wanneer je werkloos wordt, heb je veel aan je hoofd. Je moet op zoek naar een nieuwe job en maakt je wellicht zorgen over de rekeningen die betaald moeten worden. Toch is het heel belangrijk zo snel mogelijk eerst een aantal zaken in orde te brengen.

  • Neem zo snel mogelijk contact op met VDAB en schrijf je in als werkzoekende. Dit kan ook online.
  • Print je inschrijvingsbewijs en stap er mee naar de uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas). Vergeet ook je C4 niet.
  • Zoek zo snel mogelijk een nieuwe job, hoe minder lang je thuis zit zonder werk, hoe beter. Konvert kan je hierbij helpen!

Tijdskrediet zorgt vaak voor stress bij collega’s

Je neemt tijdskrediet op om tot rust te komen, maar voor collega's geldt dat niet. Loopbaanonderbreking zorgt vaak voor stress en een hoge werkdruk.

Lees meer

Bijverdienste in het weekend? Zo haal je alles uit je weekendjob

Er bestaan verschillende manieren om in het weekend een centje bij te verdienen. Overweeg je de stap? Lees dan eerst onze tips!

Lees meer

Interim? Gewoon doen!

Interim een slecht imago? Onterecht! Het heeft heel wat voordelen en de vraag naar uitzendkrachten is steeds heel hoog. Kom langs bij Konvert voor meer info!

Lees meer

Opleidingscheques: wist je dit al?

Ben je aan het werk en wil je een opleiding volgen buiten de uren? Opleidingscheques betalen (een deel van) je inschrijvingsgeld en cursusmateriaal terug. Lees er hier alles over!

Lees meer