Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Jobs

Binnen de bouwsector is de job van werfleider een van de meest veelzijdige. Er komt heel wat bij kijken en je draagt ook veel verantwoordelijkheid. Deze job is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het vergt een combinatie van kennis, vaardigheden en een gerichte opleiding. Ontdek of je aan de vereisten voldoet, of wat je moet doen om op termijn kans te maken op deze uitdagende baan.

werfleider, een veelzijdige job
Werfleider, een veelzijdige job

Wat houdt de job van werfleider in?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Enerzijds omdat het takenpakket zeer uiteenloopt, anderzijds omdat het ook erg afhangt van het specifieke segment binnen de bouwsector. Maar in grote lijnen kan je zeggen dat een werfleider verantwoordelijk is voor de organisatie en de coördinatie van de werf, zowel op vlak van materiaal als personeel, zodat het project tijdig wordt opgeleverd. Hij staat ook in voor de kwaliteit van het afgeleverde werk. Dat betekent dus regelmatig controleren en inspecteren. En als er zich een probleem voordoet, is het aan de werfleider om het op te lossen. Verder moet de werfleider ervoor zorgen dat de kosten binnen het afgesproken budget vallen.

Een werfleider is verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van de werf.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Op een werf mag er geen tijd worden verloren. Een werfleider moet daarom goed kunnen plannen. Stiptheid en nauwkeurigheid zijn basisvereisten, net als een flexibele instelling en de mentale stabiliteit om ook in stresssituaties het hoofd koel te kunnen houden en problemen in de kiem te smoren. Dat vraagt de nodige soft skills: als werfleider is het belangrijk dat je duidelijk kan communiceren met alle betrokken partijen. Hij moet een echte ploegspeler zijn die vlot overweg kan met iedereen en zijn werknemers weet te motiveren. Maar als het nodig is, mag hij er niet voor terugschrikken om iemand op de vingers te tikken, weliswaar zonder te schofferen.

Welke opleiding moet je hebben gevolgd?

Behalve een resem vaardigheden heeft een werfleider heel wat technische kennis nodig. Masteropleidingen als Architectural Engineering of Industriële Wetenschappen Bouwkunde kunnen hem daarop voorbereiden. Ook een bacheloropleiding is een optie. Denk aan de professionele bachelor Bouw of Architectuur. Maar omdat een dergelijke opleiding eigenlijk is opgezet als voorbereiding op een master en studenten niet rechtstreeks klaarstoomt voor het beroep, volstaat een bachelor vaak niet om meteen als werfleider aan de slag te kunnen. Daarvoor zal een bedrijf de kandidaat-werfleider eerst nog wat laten rijpen in de functie van bijvoorbeeld ploegbaas of meestergast. Zo kan hij ervaring opdoen, om daarna toch door te groeien naar werfleider.

Hoeveel verdien je als werfleider?

Een startende werfleider verdient makkelijk € 2.500 bruto. Naarmate hij over meer ervaring beschikt en specifieke kennis opbouwt, kan dat oplopen tot wel € 4.000. Verschillende elementen spelen daarin mee. Hoe meer verantwoordelijkheid en hoe uitgebreider het takenpakket, hoe hoger het salaris. De grootte van het team is een factor, net als de complexiteit van de werven. En erg belangrijk: het segment waarin het bedrijf actief is. In niches als HVAC, wegenbouw en spoorwerken, bijvoorbeeld, liggen de lonen dikwijls hoger dan in de woningbouw. Bovenop het geldelijke bedrag, kan een werfleider gewoonlijk ook rekenen op maaltijd- en ecocheques, een gsm en laptop, een bedrijfswagen en een hospitalisatieverzekering.

Beantwoord je aan het geschetste profiel? Aarzel dan niet om te solliciteren, bedrijven zijn wanhopig op zoek naar geschikte kandidaten. Vergeet daarbij niet je ervaring en opleiding te vermelden. En let op je taal en spelling, want herinner je: je wordt geacht communicatief te zijn.

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer