Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Ontdek de kracht van complimenten op de werkvloer

Jobs
Het is nooit verkeerd om een compliment te mogen ontvangen, maar niet iedereen vindt het even makkelijk om er een te geven. Dat is jammer, want vooral op de werkvloer is het bevorderlijk om regelmatig complimenten uit te wisselen. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan, maar dan moet je de complimenten wel op de juiste manier geven. 

Wat zijn de voordelen van complimenten op de werkvloer? 
 
Regelmatige complimenten zorgen voor betere prestaties op het werk. In principe zijn complimenten een vorm van positieve stimulatie. Goed gedrag wordt dus beloond, wat beter werkt dan het bestraffen van slecht werk. Voor werkgevers is het daarom verstandig om iedere werknemer regelmatig een schouderklopje te geven. Wanneer iemand gecomplimenteerd wordt, is hij of zij namelijk sneller geneigd om hetzelfde positieve gedrag te laten zien
 
Daarnaast blijkt dat complimenten beter motiveren dan geld. Wil je als werkgever dus dat je werknemers harder werken en beter presteren? Dan is het belangrijker om ze te complimenteren dan om hun loon te verhogen. Dit zorgt meteen voor een positieve sfeer op het werk. 

 

Lees ook: 4 interessante tips om medewerkers te stimuleren

 
Hoe geef je een goed compliment? 
 
Het geven van een compliment is een ware kunst. Je wilt namelijk wel dat de boodschap van het compliment goed overkomt bij de ander. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het essentieel dat het compliment oprecht is. Mensen voelen namelijk feilloos aan of je meent wat je zegt. Bovendien houden collega's elkaar in de gaten. Zodra iemand wordt gecomplimenteerd, zullen anderen het gedrag nabootsen om ook complimenten te krijgen. Je moet dus alleen een compliment geven wanneer iemand daadwerkelijk goed werk levert
 
Een andere tip is om het compliment zo persoonlijk mogelijk te maken. Een origineel compliment heeft namelijk een groter effect dan een compliment dat de ander al honderd keer heeft gehoord. Algemene opmerkingen zoals "je kunt goed presenteren" of "je werkt hard" kan je daarom beter achterwege laten. Kies er daarentegen voor om juist aan te wijzen waarom je het compliment geeft. Wat is de reden waarom iemand goed kan presenteren? Complimenteer hem of haar op het gebruik van zijn lichaamstaal of op de efficiënte werkwijze die gebruikt wordt. Hierdoor komt het compliment beter binnen en weet de ander precies wat je waardeert. 
 
Als laatste is het vooral belangrijk om de balans te behouden wanneer je complimenten geeft. Op het werk heb je natuurlijk ook te maken met enkele kritiekpuntjes. Deze komen het beste over wanneer je de ander ook af en toe een compliment geeft. Uit onderzoek blijkt dat een ratio van 4:1 ideaal is. Voor ieder kritiekpunt moeten er dus vier complimenten tegenover staan. Dit doe je uiteraard over een langere tijdsperiode, want een overdaad aan complimenten kan juist averechts werken. Des te meer complimenten je geeft, des te sneller mensen zullen denken dat je niet oprecht bent. Mensen nemen je serieus wanneer je ook in staat bent om kritiek te leveren.

Je eerste jobbeurs? Zo vergroot je de kans op een job

Een jobbeurs bezoeken geeft je een streepje voor. Je ontmoet er potentiële werkgevers en kan al meteen een goede eerste indruk maken.

Lees meer

Een motivatiebrief die overtuigt? Dit is het geheim

Een goed geschreven motivatiebrief is het duwtje richting nieuwe job. Weet je niet hoe eraan te beginnen? Wij zetten je op weg!

Lees meer

Een balletje slaan tijdens je sollicitatie

Tijdens een sollicitatiegesprek uitgenodigd worden tot een spelletje tafeltennis, het kan! Het heeft bovendien verschillende voordelen.

Lees meer

Geen diploma? Speel dan deze troeven uit

Solliciteren zonder het juiste diploma is niet altijd makkelijk. Konvert geeft tips om toch te scoren, zelfs zonder het juiste papiertje op zak.

Lees meer