Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Geef je collega een complimentje! Maar hoe doe je dat?

Jobs
Het kan nooit kwaad om een van je collega's eens blij te maken met een complimentje. Sterker nog: maar liefst 88% van de werknemers voelt zich ondergewaardeerd op hun job. Het is dus heel belangrijk dat collega's elkaar steunen en elkaar wijzen op het goede werk wat ze verrichten. Het geven van complimenten is niet alleen een goede manier om de ander te waarderen, maar ook om het groepsgevoel op het werk te verbeteren. Het is dus goed om je collega's regelmatig een complimentje te geven, maar hoe doe je dat? 

1. Wees dankbaar 
 
Een van de beste manieren om een oprecht en mooi compliment te geven, is door te kijken naar datgene waar je dankbaar voor bent. Waardeer je het dat die ene collega voor een goede planning zorgt? Of kan je juist zijn of haar teamspirit waarderen? Bekijk wat diegene toevoegt en wat dat voor jou betekent. Deze oefening zou je ook met je hele team kunnen uitvoeren. Maak een rondje en laat iedereen iets opnoemen waar hij of zij dankbaar voor is en welke collega daarvoor verantwoordelijk is. 
 
2. Let op de kleine dingen 
 
Bij het geven van complimenten zijn we vaak geneigd om vooral de grote prestaties te benoemen. Denk aan een belangrijke presentatie die goed is verlopen of het afronden van een grote klus. Op deze momenten ligt het voor de hand om iemand te complimenteren. Daarom is het juist goed om eens te kijken naar de kleine prestaties die iemand levert. Denk aan een mailtje dat krachtig en duidelijk is geformuleerd of een klacht van een klant die netjes is opgelost. Door dit dagelijks succes te belonen, zorg je ervoor dat je collega's zich gemotiveerd blijven voelen om goed werk te leveren. 

 

Lees ook: Ontdek de kracht van complimenten op de werkvloer

 
3. Focus op acties 
 
Sommige mensen vinden het makkelijker om algemene complimenten te geven die weinig te maken hebben met de prestaties van een collega. Denk hierbij aan complimenten over iemands uiterlijk of kleding. Helaas zeggen deze complimenten weinig over datgene wat een collega echt doet. Op het werk zijn je acties juist ontzettend belangrijk. Daarom is het belangrijk om je vooral hierop te focussen, aangezien dat meer waarde heeft voor een collega. Geef dus eerder een compliment over iets wat hij of zij bereikt heeft of over de fijne manier waarop je collega werkt. 
 
4. Denk na over ieder compliment 
 
Het nadeel van complimenten is dat ze soms niet in goede aarde vallen. Dat heeft enerzijds te maken met de ontvanger. Ongeveer 2% van de werknemers geeft namelijk aan dat ze het helemaal niet prettig vinden om complimenten te krijgen. Aan de andere kant moet je ook nadenken over hoe je compliment zal vallen. Zo kan een compliment overkomen als verhulde kritiek of als een steek onder water. Wanneer je het werk van de ene collega complimenteert, bekritiseer je dan niet per ongeluk het werk wat een andere collega heeft gedaan?

Efficiënt rekruteren is serious business

Goed rekruteren kun je leren. Wij hebben 5 tips om snel en efficiënt talent vinden waar het te vinden is.

Lees meer

Digitalisering: een vooruitgang voor uitzendkracht en uitzendconsulent

Philippe De Backer, federaal minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, bracht een bezoek aan de Konvert-collega's van Konvert Antwerpen. Een hele eer!

Lees meer
konvert linkshandigen zijkant

Ben jij linkshandig? Dan kun je makkelijk geld verdienen!

Als jij iemand bent die linkshandig is, dan weet je dat jij misschien wel een streepje voor hebt op mensen die rechtshandig zijn. Zo worden linkshandigen vaak gezien als meer creatief, maar zijn mensen die alles met links doen vaak ook beter in wiskunde en ruimtelijk inzicht.

Lees meer

Konvert-rallypiloot vol vertrouwen naar de Omloop van Vlaanderen!

In de Omloop van Vlaanderen komt voor de derde keer dit jaar de blauwe Konvert Ford Fiesta aan de start.

Lees meer