Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Geef je collega een complimentje! Maar hoe doe je dat?

Jobs
Het kan nooit kwaad om een van je collega's eens blij te maken met een complimentje. Sterker nog: maar liefst 88% van de werknemers voelt zich ondergewaardeerd op hun job. Het is dus heel belangrijk dat collega's elkaar steunen en elkaar wijzen op het goede werk wat ze verrichten. Het geven van complimenten is niet alleen een goede manier om de ander te waarderen, maar ook om het groepsgevoel op het werk te verbeteren. Het is dus goed om je collega's regelmatig een complimentje te geven, maar hoe doe je dat? 

1. Wees dankbaar 
 
Een van de beste manieren om een oprecht en mooi compliment te geven, is door te kijken naar datgene waar je dankbaar voor bent. Waardeer je het dat die ene collega voor een goede planning zorgt? Of kan je juist zijn of haar teamspirit waarderen? Bekijk wat diegene toevoegt en wat dat voor jou betekent. Deze oefening zou je ook met je hele team kunnen uitvoeren. Maak een rondje en laat iedereen iets opnoemen waar hij of zij dankbaar voor is en welke collega daarvoor verantwoordelijk is. 
 
2. Let op de kleine dingen 
 
Bij het geven van complimenten zijn we vaak geneigd om vooral de grote prestaties te benoemen. Denk aan een belangrijke presentatie die goed is verlopen of het afronden van een grote klus. Op deze momenten ligt het voor de hand om iemand te complimenteren. Daarom is het juist goed om eens te kijken naar de kleine prestaties die iemand levert. Denk aan een mailtje dat krachtig en duidelijk is geformuleerd of een klacht van een klant die netjes is opgelost. Door dit dagelijks succes te belonen, zorg je ervoor dat je collega's zich gemotiveerd blijven voelen om goed werk te leveren. 

 

Lees ook: Ontdek de kracht van complimenten op de werkvloer

 
3. Focus op acties 
 
Sommige mensen vinden het makkelijker om algemene complimenten te geven die weinig te maken hebben met de prestaties van een collega. Denk hierbij aan complimenten over iemands uiterlijk of kleding. Helaas zeggen deze complimenten weinig over datgene wat een collega echt doet. Op het werk zijn je acties juist ontzettend belangrijk. Daarom is het belangrijk om je vooral hierop te focussen, aangezien dat meer waarde heeft voor een collega. Geef dus eerder een compliment over iets wat hij of zij bereikt heeft of over de fijne manier waarop je collega werkt. 
 
4. Denk na over ieder compliment 
 
Het nadeel van complimenten is dat ze soms niet in goede aarde vallen. Dat heeft enerzijds te maken met de ontvanger. Ongeveer 2% van de werknemers geeft namelijk aan dat ze het helemaal niet prettig vinden om complimenten te krijgen. Aan de andere kant moet je ook nadenken over hoe je compliment zal vallen. Zo kan een compliment overkomen als verhulde kritiek of als een steek onder water. Wanneer je het werk van de ene collega complimenteert, bekritiseer je dan niet per ongeluk het werk wat een andere collega heeft gedaan?

50-plussers op de werkvloer? Vijf vooroordelen ontkracht

50-plussers duur, out en niet flexibel? Met deze tips overtuig je (jezelf en) je werkgever dat op werken geen leeftijd staat.

Lees meer

Tijd voor een nieuwe job? Wij helpen met je opzegtermijn

Bij ontslag moet in de meeste gevallen een opzegtermijn gerespecteerd worden. Hoe lang die termijn is, hangt af van verschillende factoren.

Lees meer

Op zoek naar werk? Wij vonden dé job die bij je past

Op zoek naar nieuw werk? En kan je wel wat hulp gebruiken? Konvert selecteert uit het grote aanbod vacatures de uitdaging die best bij je past.

Lees meer

Ochtendritueel: belangrijke start van jouw werkdag

Een ochtendritueel zorgt voor meer rust en is een goede start van de dag. Konvert legt je uit wat de voordelen zijn: meer focus op het werk is er alvast 1!

Lees meer