Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Een goed cv schrijven doe je zo!

Solliciteren
Onderschat de kracht van een goed cv nooit. Dit is als het ware het visitekaartje waarmee jij een potentiële werkgever moet imponeren. Het is dus belangrijk om jezelf op een goede manier te presenteren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Wat doe je als je werkverleden niet op de vacature aansluit? En hoe weet je welke structuur bij je past? Volg onze tips en je cv ziet er altijd goed uit! 

De juiste structuur
 
Een goede structuur is de belangrijkste basis voor je cv. Hierdoor kan een werkgever je gegevens gemakkelijk inzien, creëer je overzicht en kan je je kwaliteiten goed naar voren brengen. Deze structuur kan per persoon verschillen. Vraag jezelf eerst af: ben ik een starter of een ervaren rot?
 
Starters kunnen het beste een cv maken met een chronologische volgorde. Begin dus bij het begin: je opleidingen. Neem de lezer van je cv mee in elke stap die je gezet hebt. Heb je extra keuzevakken gevolgd? Meegedaan aan een cursus? Dit soort informatie mag je als starter altijd op je cv zetten. Zo kan een recruiter zien hoe jij je door de jaren heen gespecialiseerd hebt. Ook stages en studentenjobs mogen een plekje op je cv krijgen. Je hebt misschien nog niet zoveel relevante werkervaring, maar je kunt wel laten zien wat je allemaal in huis hebt.
 
Als een ervaren werknemer kan je het beste een functioneel cv opstellen. Werk dus niet met jaren, maar met kwaliteiten. Begin met de taken waarmee je de meeste ervaring hebt. Geef uitleg over de verantwoordelijkheden die je hebt gehad en laat je talent zo voor zich spreken.
 
De juiste inhoud
 
Niet alleen de structuur van je cv is belangrijk, het gaat immers om de inhoud. Maak goede keuzes over wat je in je cv opneemt. Focus hierbij op de inhoud van de vacature waarop je solliciteert. Vul je cv voornamelijk met werkervaring die relevant is voor deze job. Een recruiter wil namelijk weten hoe jij het bedrijf kan helpen. Een studie binnen een ander werkveld is daarom niet altijd even relevant.

 

Lees ook: 7 hobby's waarmee je scoort op je CV

 
Let op de basics
 
Het is altijd belangrijk dat de basics op orde zijn. Zorg er dus voor dat je alle belangrijke gegevens in je cv verwerkt. Begin met je persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Beschrijf daarna je opleidingen en de werkervaring die je hebt. Als laatste onderdeel richt je je op al het overige: je talenkennis, een eventueel rijbewijs, hobby's, computervaardigheden en speciale competenties. Vooral dit laatste onderdeel geeft je de kans om op te vallen, dus schroom niet om al je kwaliteiten in je cv op te nemen!

Zo hanteer je een clean desk beleid

Chaotische en rommelige werkplekken, het komt zo vaak voor. Maar wat is een clean desk beleid en wat zijn de voordelen?

Lees meer

Kies een knelpuntberoep en vind sneller werk

Zoek je snel werk? Solliciteer dan voor een job die 'knelt'! #knelpuntberoepen

Lees meer

Flexi-jobben? Zo kan je makkelijk (en legaal) een centje bijverdienen

Met een flexi-job kan je snel en onbeperkt tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen. Kom jij in aanmerking? Check het hier.

Lees meer

To do: werken aan je loopbaan

Vragen of onzekerheden over je loopbaan? Loopbaanbegeleiding helpt je beslissingen te nemen en zet je weer op de rails.

Lees meer