Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Diagnose: burn-out. Wat nu?

Werk / Privé

Het aantal werknemers dat langer dan een jaar thuiszit met een burn-out blijft stijgen. Een groot probleem op de werkvloer, maar vooral ook voor de patiënten zelf zijn de gevolgen ingrijpend. Burn-out is in opmars, maar gelukkig weten we steeds beter hoe we het moeten herkennen, overwinnen én voorkomen.

man met burn-out voor computer - Konvert
Burn-outs zijn in opmars. Overwinnen en voorkomen is de boodschap.

Heb je een burn-out? Check het hier.

  • Ik ben zo snel geïrriteerd.
  • Ik reageer steeds vaker emotioneel.
  • Ik slaap slecht en sta ‘s ochtends moe op.
  • Spanningen neem ik mee naar huis.
  • Mijn baas en collega’s begrijpen me precies niet meer.
  • Ik ben zo vaak ziek de laatste tijd.
  • Ik kom terug van vakantie en ben nog steeds niet opgeladen.
  • Ik kan me moeilijker concentreren en vergeet steeds vaker.
  • Ontspannen, hoe doe je dat eigenlijk?

Is deze checklist confronterend? Misschien heb je een burn-out of zit je er op het randje van. En dat is niets om je over te schamen. Burn-out komt steeds vaker voor maar we weten nu ook beter hoe we het moeten herkennen, overwinnen én voorkomen.

Burn-out komt steeds vaker voor, maar we weten nu ook beter hoe we het moeten herkennen, overwinnen én voorkomen

Wat kun je zelf doen tegen een burn-out?

Voor jezelf zorgen. Dat is nu het allerbelangrijkste. Eet je gezond? Beweeg je genoeg? Ga je vaak genoeg naar buiten? Ben je soms ook eens écht alleen zodat je je gedachten op een rijtje kunt zetten? Om je goed te voelen in je hoofd moet je jezelf verzorgen. Probeer ook af en toe iets nieuws. Probeer eens een nieuwe ervaring uit en doorbreek de sleur van alledag. Het maakt je weerbaarder en sterker!

Wat kunnen leidinggevenden doen?

Het is de taak van leidinggevenden om een vertrouwelijke sfeer te creëren op het werk en stress zoveel mogelijk terug te dringen. Sta je open voor jobcrafting? Worden functies voldoende aangepast zodat ze beter passen bij de competenties, sterktes en behoeftes van je werknemer? Is er mogelijkheid voor werknemers om te ventileren? Maak tijd voor formeel en informeel overleg met je werknemers. Informeer je ook over burn-out en herken de signalen.

Waar vind je hulp?

Stap naar je huisarts en praat over je problemen. Er zijn heel wat therapeuten gespecialiseerd in burn-out. Het is perfect mogelijk ervan te herstellen. Bij sommige patiënten duurt het maanden, bij anderen een jaar.

De Vlaamse Overheid lanceerde ook een preventiecampagne en website. Informatie, tips en getuigenissen vind je op stressburnout.belgie.be.

Een andere job kan je ook helpen om de werkdruk te minderen. Blader alvast door ons aanbod vacatures.

Wat zijn naast geld de belangrijkste motivatoren voor millennials?

De generatie millenials zijn gekend als jobhoppers. Wil je hen toch in jouw organisatie aan de slag houden? Ontdek hier hoe je daarin slaagt.

Lees meer

Heb jij wat nodig is om te groeien binnen jouw onderneming?

Komt een promotie maar niet op jouw pad? Sleep die sneller in de wacht met deze 7 makkelijke stappen om te groeien binnen jouw onderneming.

Lees meer

Top 3 knelpuntberoepen

Knelpuntberoepen, wat zijn het en hoe ontstaan ze? Lees er hier alles over.

Lees meer

50-plussers op de werkvloer? Vijf vooroordelen ontkracht

50-plussers duur, out en niet flexibel? Met deze tips overtuig je (jezelf en) je werkgever dat op werken geen leeftijd staat.

Lees meer