Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

De juiste houding voor een succesvol sollicitatiegesprek

Solliciteren
Soms zegt een gebaar meer dan 1000 woorden. Dat geldt ook tijdens een sollicitatiegesprek, dus het is belangrijk om je lichaamstaal in de gaten te houden. Recruiters letten namelijk op je houding, zelfs onbewust. Houd deze tips in gedachten en je lichaamstaal is altijd perfect tijdens een sollicitatiegesprek.

De eerste indruk
 
Ieder sollicitatiegesprek begint met een begroeting. Wees niet te afstandelijk en geef de recruiter een goede handdruk. De beste handdrukken zijn stevig, maar niet te hard. Hiermee straal je zelfvertrouwen uit en laat je zien dat je klaar bent voor het gesprek. Heb je last van zweethanden? Dan kan je jezelf onzeker voelen tijdens deze eerste indruk. Je kunt het probleem voorkomen door vooraf je handen te wassen met koud water.
 

Lees ook: 10 tips om je zenuwen in bedwang te houden bij het solliciteren

 

Je houding
 
Je houding zegt veel over je enthousiasme. Zit je onderuitgezakt of scheef op je stoel? Verander je houding dan, want je komt pas echt zelfverzekerd over wanneer je rechtop zit. Denk je dat het sollicitatiegesprek pas begint wanneer je de kamer binnenstapt? Dan heb je het mis. Vanaf het moment dat je het gebouw binnenloopt moet je de juiste uitstraling hebben. Dus schouders recht en kin omhoog!
 
Beheers je zenuwen
 
Het is echt niet gek om zenuwachtig te zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Toch is het beter om dit niet aan de recruiter te laten zien. Je lichaam verraadt je emoties gemakkelijk. Zenuwachtige mensen gaan aan hun vingers peuteren, schuiven heen en weer of tikken met hun voeten. Houd je lichaam dus onder controle tijdens het gesprek!
 
Maak oogcontact
 
Het is misschien eng, maar toch is het beter om echt oogcontact te maken tijdens je sollicitatiegesprek. Kijk recht in de ogen van de recruiter. Hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd en enthousiast bent. Let er wel op dat je niet fronst. Hierdoor kan je negatief of verward overkomen. Tover een glimlach tevoorschijn en je maakt altijd de juiste indruk.
 
Let op je stem
 
Door de zenuwen ben je misschien geneigd om erg hard of zacht te praten. Probeer je stem te beheersen en op één duidelijke toon te praten. Praat ook niet te snel, want hierdoor kom je onzeker over. Bovendien kan de recruiter je zo lastiger volgen.
 
De belangrijkste don'ts
 
Wil je zeker weten dat je tijdens je sollicitatiegesprek de juiste houding hebt? Houd deze veel voorkomende valkuilen dan in gedachten:
 
Een te harde handdruk geven
Staren naar de recruiter
Staren naar je telefoon
Heen en weer schuiven
Aan je kleren plukken
Te hard, te zacht of te snel praten

Konvert trotse partner van Club Brugge!

Konvert is trots om zich vanaf nu een officiële partner te noemen van Belgisch kampioen van 2020, Club Brugge!

Lees meer

Konvert strijdt mee tegen het coronavirus

België voorziet voortaan zelf in de productie van mondmaskers. Daarom zoeken we heel wat stikkers en stiksters. Of hoe ook Konvert zijn steentje bijdraagt in deze uitzonderlijke tijden. Lees het hier.

Lees meer

Kleuren is goed voor je gezondheid

Voel je wat stress of gejaagdheid? Neem een kleurboek en kleur de stress van je af!

Lees meer

Dit is waarom maandag een rotdag is

Veel mensen ervaren maandag als een echte rotdag. Dat is niet helemaal verwonderlijk, als je leest waarom...

Lees meer