Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

De beste voorbereiding op je sollicitatie: 3 tips

Solliciteren
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hartelijk gefeliciteerd! Je bent al een stap dichterbij de job van je dromen. Laat deze kans niet schieten en besteed voldoende aandacht aan de voorbereiding op je sollicitatie. Deze 3 tips helpen je op weg.

1. Heb je antwoorden vooraf al klaar
 
De structuur van een sollicitatiegesprek ligt voor een groot deel vast. Natuurlijk zullen er vragen komen die je misschien niet had verwacht, maar op de standaardvragen kun jij je prima voorbereiden. Formuleer dus vooraf jouw antwoorden op veelvoorkomende vragen, zoals: 
 
  • Wil je jezelf kort voorstellen?
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deze job?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Wat was je takenpakket in je laatste functie?
  • Wat heb je bereikt in je vorige baan?
  • Wat is de reden van je vertrek bij je vorige werkgever?
 
Het is niet nodig om je antwoorden uit je hoofd te leren en woord voor woord te reciteren. Probeer je reacties spontaan te houden, maar houd je vast aan wat je wilt overbrengen.
 
2. Heb ook je vragen vooraf al klaar
 
Niet alleen met je antwoorden, maar ook met de vragen die je zelf stelt kun je indruk maken op je toekomstige werkgever. Deze onthullen hoezeer jij je in het bedrijf en de functie hebt verdiept. Het geeft aan dat je gemotiveerd genoeg bent om tijd te investeren in de voorbereiding op je sollicitatie. Met een goed geformuleerde vraag kun je bovendien op subtiele wijze jouw kennis en ervaring tentoonspreiden. Dat gaat makkelijker met een specifieke, verdiepende vraag dan met een voor de hand liggende vraag. Het is makkelijker om zo'n vraag te stellen als je vooraf kennis hebt opgedaan over het bedrijf waar je solliciteert.

 

Lees verder: Tips bij het solliciteren voor wie al een tijdje zonder werk zit

 
3. Maak vooraf kennis met het bedrijf en je gesprekspartner
 
Je verdiepen in je toekomstige werkgever is essentieel voor een goede voorbereiding op je sollicitatie. Het zou immers jammer zijn als je naar iets vraagt wat meteen op de eerste pagina van de website van het bedrijf vermeld staat. Dan wordt meteen duidelijk dat je niet de moeite hebt genomen om kennis te vergaren over het bedrijf waar je solliciteert. Dat komt niet erg geïnteresseerd over. Neem dus de tijd om zoveel mogelijk te lezen over je toekomstige werkgever. Verdiep je in hun verhaal, hun visie en hun missie. Ook is het verstandig om alvast kennis te maken met degene met wie jij je sollicitatiegesprek gaat voeren. Probeer via bijvoorbeeld LinkedIn meer te weten te komen over de achtergrond van deze persoon. Zo ben je in staat om het gesprek persoonlijker te maken. Zorg dat je de naam en het gezicht van de recruiter goed onthoudt, zodat je alert reageert als deze je komt halen. Veel succes!

Konvert trotse partner van Club Brugge!

Konvert is trots om zich vanaf nu een officiële partner te noemen van Belgisch kampioen van 2020, Club Brugge!

Lees meer

Konvert strijdt mee tegen het coronavirus

België voorziet voortaan zelf in de productie van mondmaskers. Daarom zoeken we heel wat stikkers en stiksters. Of hoe ook Konvert zijn steentje bijdraagt in deze uitzonderlijke tijden. Lees het hier.

Lees meer

Kleuren is goed voor je gezondheid

Voel je wat stress of gejaagdheid? Neem een kleurboek en kleur de stress van je af!

Lees meer

Dit is waarom maandag een rotdag is

Veel mensen ervaren maandag als een echte rotdag. Dat is niet helemaal verwonderlijk, als je leest waarom...

Lees meer