Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

5 soft skills met een absolute meerwaarde

Werk / Privé

Het juiste diploma, de nodige competenties en de correcte vaardigheden, ze zijn nog steeds belangrijk wanneer je voor een job solliciteert. Toch zijn ze tegenwoordig niet alleen meer doorslaggevend in de zoektocht naar een job. Waarom jouw tegenkandidaat de job krijgt en jij niet (of omgekeerd!), heeft steeds vaker ook te maken met soft skills. Soft wat? In deze blogpost kom je er alles over te weten.

Soft skills make the dream work

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn het tegenovergestelde van hard skills. Bij hard skills draait het om meetbare en technische vaardigheden zoals boekhouden, programmeren of vertalen. Ook vakinhoudelijke kennis valt hieronder, zoals bijvoorbeeld het werken met InDesign of de kennis van het menselijke lichaam. Deze kun je aanleren. Soft skills daarentegen zijn sociale of persoonlijke vaardigheden die minder aan te leren zijn. Ze maken deel uit van je persoonlijkheid. Uiteindelijk is het belangrijk dat soft en hard skills elkaar mooi aanvullen. Dat maakt jou de perfecte kandidaat voor de job!

De belangrijkste soft skills volgens rekruteerders

1. Creativiteit

In elke werkomgeving is creativiteit van groot belang. Je hoeft echt geen mode-ontwerper of grafisch vormgever te zijn, om te beschikken over een goede portie creativiteit. Ook kraanmannen, magazijniers en winkelmedewerk(st)ers kunnen creativiteit goed gebruiken. Elk probleem dat smeekt om een oplossing, vergt immers wat creativiteit.

2. Overredingskracht

Heb je een goed idee? Maar krijg je het aan de straatstenen niet verkocht? Dan is je idee niet veel waard. Een stevige dosis overredingskracht kunnen jouw loopbaan én het bedrijf goed vooruit helpen. Een dankbare soft skill voor iedereen.

3. Samenwerking

Werken is bijna per definitie ‘samen werken’. Samen bereik je altijd meer dan alleen. Een soft skill die vaak onderschat wordt, tot er zich problemen voordoen. “Team work makes the dream work” is een wat softe uitspraak, maar wel eentje die de waarheid geen geweld aandoet.


4. Aanpassingsvermogen

In een snel veranderende wereld vind je maar beter snel je plek. Niemands taakomschrijving zal gedurende zijn of haar volledige loopbaan dezelfde blijven. Niet iedereen kan daar even makkelijk me overweg. Je aanpassingsvermogen is een échte soft skill en troef.


5. Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie heeft absoluut niks te maken met je IQ. Emotionele intelligentie draait rond je empathisch vermogen, je sociale vaardigheden en je zelfbewustzijn. Personen met een grotere emotionele intelligentie kunnen vlotter in teams werken en spelen makkelijker in op de collega’s.

Soft skills voor de toekomst

Train for skills, hire for attitude. Een vaak gehoorde boutade. Letterlijk houdt ze in dat je hard skills kan trainen, maar soft skills niet. Helemaal akkoord zijn we niet. Een goede basisattitude is natuurlijk onontbeerlijk. Toch kan je zelf werken aan je soft skills. Begrip op brengen voor anderen en je verplaatsen in de leefwereld van collega’s, klanten, leveranciers,... Belangrijk voor wie vlot wil samen-werken.

Ook in de toekomst zullen bedrijven steeds vaker scouten op deze soft skills. Pas je wel in het team? Wat is het vooruitzicht van jou als nieuwe werknemer in het bedrijf?

Beschik jij over de nodige soft skills waar elke werkgever om smeekt? Pas jij wonderwel in zowat elk team? Dan wacht je een fijne toekomst.

Tijd voor een nieuwe job? Wij helpen met je opzegtermijn

Bij ontslag moet in de meeste gevallen een opzegtermijn gerespecteerd worden. Hoe lang die termijn is, hangt af van verschillende factoren.

Lees meer

Jeugdvakantie, zodat ook starters de batterijen kunnen opladen!

Ben je jonger dan 25 en net gestart met werken? Vul dan je wettelijke vakantiedagen aan met jeugdvakantie! Dan kom je toch aan je vier weken vakantie. ☀️🌅

Lees meer

Qualitytime met de kinderen voor werkende ouders #ouderschapsverlof

Nood aan wat meer tijd voor je kinderen? Opteer dan voor ouderschapsverlof. Een woordje uitleg nodig? Lees dan dit artikel op onze blog.

Lees meer

Zwangerschapsverlof: wat je moet weten over moederschapsrust

Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, moederschapsrust, ouderschapsverlof... Termen die wel eens door elkaar gebruikt worden! Lees hier alles over het verlof waar je recht op hebt als je zwanger bent.

Lees meer