Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Zo laat jij je soft skills opvallen in je cv en motivatiebrief

Solliciteren

Voor veel mensen draait een cv vooral om de harde feiten. Hier som je al je opleidingen, cursussen en werkervaring op. Zo toon je aan dat je de juiste kennis en ervaring op zak hebt, maar je hebt nog veel meer te bieden! Zogenaamde soft skills komen bij iedere job goed van pas. Dit zijn kwaliteiten die niet zo concreet zijn. Denk bijvoorbeeld aan goede mensenkennis, het vermogen om kritisch te denken en het altijd halen van deadlines. Het zijn deze skills die jou op laten vallen tussen de honderden sollicitatiebrieven. Maak er dus goed gebruik van! De vraag is alleen: hoe maak je je soft skills de ster van je cv en motivatiebrief? Ze zijn namelijk lastig te bewijzen.

Soft skills bepalen begint met een goede zelfreflectie - Konvert
Soft skills bepalen begint met een goede zelfreflectie

Je soft skills presenteren

Wil je je soft skills graag in je cv of motivatiebrief verwerken? Dan is het belangrijk om ze concreet te maken. Dit doe je door ze op te delen in drie gedeeltes:

  • hoe heb je je soft skills ontwikkeld,
  • hoe heb je ze toegepast
  • en wat was het effect?

In je cv moet je het kort houden, dus omschrijf alleen de soft skills die overduidelijk relevant zijn voor de job die je wilt. Schrijf ze puntsgewijs op en houd het overzichtelijk en beknopt. In je motivatiebrief heb je de kans om iets meer uit te weiden. Hier kan je bijvoorbeeld een casus bespreken uit je vorige werk. Leg uit hoe je je soft skills in het verleden gebruikt hebt om tot een mooi resultaat te komen. Zo krijgt een recruiter meteen een concreet beeld van alle kwaliteiten die jij in huis hebt.

Twijfel je nog over je soft skills?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke soft skills jij allemaal hebt. Je krijgt er namelijk geen diploma voor. Het is daarom belangrijk om te beginnen met goede zelfreflectie. Kijk kritisch naar jezelf: wat zijn je sterke en minder sterke kwaliteiten? Meestal is het makkelijker om je valkuilen te herkennen, aangezien je hier het meeste last van hebt.

Bekijk ook eens wat er allemaal goed gaat: ben je een echte teamplayer? Of vind je het helemaal niet moeilijk om je flexibel op te stellen? Dat zijn allemaal perfecte soft skills die een werkgever graag ziet. Als je het echt niet meer weet, kan je ook gewoon een hulplijn inschakelen. Vraag je huidige of oude collega's eens of ze suggesties kunnen doen. Zij zien je iedere dag aan het werk, dus zij weten als geen ander waar je kwaliteiten liggen. Mogelijk kunnen ze je concrete voorbeelden geven die je perfect kunt gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek. Wees dus niet bang om vragen te stellen!

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer