Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Zo laat jij je soft skills opvallen in je cv en motivatiebrief

Solliciteren

Voor veel mensen draait een cv vooral om de harde feiten. Hier som je al je opleidingen, cursussen en werkervaring op. Zo toon je aan dat je de juiste kennis en ervaring op zak hebt, maar je hebt nog veel meer te bieden! Zogenaamde soft skills komen bij iedere job goed van pas. Dit zijn kwaliteiten die niet zo concreet zijn. Denk bijvoorbeeld aan goede mensenkennis, het vermogen om kritisch te denken en het altijd halen van deadlines. Het zijn deze skills die jou op laten vallen tussen de honderden sollicitatiebrieven. Maak er dus goed gebruik van! De vraag is alleen: hoe maak je je soft skills de ster van je cv en motivatiebrief? Ze zijn namelijk lastig te bewijzen.

Soft skills bepalen begint met een goede zelfreflectie - Konvert
Soft skills bepalen begint met een goede zelfreflectie

Je soft skills presenteren

Wil je je soft skills graag in je cv of motivatiebrief verwerken? Dan is het belangrijk om ze concreet te maken. Dit doe je door ze op te delen in drie gedeeltes:

  • hoe heb je je soft skills ontwikkeld,
  • hoe heb je ze toegepast
  • en wat was het effect?

In je cv moet je het kort houden, dus omschrijf alleen de soft skills die overduidelijk relevant zijn voor de job die je wilt. Schrijf ze puntsgewijs op en houd het overzichtelijk en beknopt. In je motivatiebrief heb je de kans om iets meer uit te weiden. Hier kan je bijvoorbeeld een casus bespreken uit je vorige werk. Leg uit hoe je je soft skills in het verleden gebruikt hebt om tot een mooi resultaat te komen. Zo krijgt een recruiter meteen een concreet beeld van alle kwaliteiten die jij in huis hebt.

Twijfel je nog over je soft skills?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke soft skills jij allemaal hebt. Je krijgt er namelijk geen diploma voor. Het is daarom belangrijk om te beginnen met goede zelfreflectie. Kijk kritisch naar jezelf: wat zijn je sterke en minder sterke kwaliteiten? Meestal is het makkelijker om je valkuilen te herkennen, aangezien je hier het meeste last van hebt.

Bekijk ook eens wat er allemaal goed gaat: ben je een echte teamplayer? Of vind je het helemaal niet moeilijk om je flexibel op te stellen? Dat zijn allemaal perfecte soft skills die een werkgever graag ziet. Als je het echt niet meer weet, kan je ook gewoon een hulplijn inschakelen. Vraag je huidige of oude collega's eens of ze suggesties kunnen doen. Zij zien je iedere dag aan het werk, dus zij weten als geen ander waar je kwaliteiten liggen. Mogelijk kunnen ze je concrete voorbeelden geven die je perfect kunt gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek. Wees dus niet bang om vragen te stellen!

5 soft skills met een absolute meerwaarde

Soft skills worden in de harde wereld steeds beter geapprecieerd door werknemers.

Lees meer

Een nieuwe stap in je loopbaan? 6 manieren om altijd klaar te zijn

Blijf jezelf professioneel ontwikkelen met onze 6 tips. Zo ben je gegarandeerd klaar voor de toekomst!

Lees meer

8 tips voor een gezonder leven op kantoor

Met een paar simpele tips kom jij iedere werkdag fit en gezond door. Konvert vertelt je precies wat je moet doen voor een gezonde dag op kantoor.

Lees meer

Diagnose: burn-out. Wat nu?

Burn-out? Je bent niet alleen. Het aantal blijft stijgen. Gelukkig weten we steeds beter hoe we het moeten overwinnen, herkennen en voorkomen.

Lees meer