banner image

Pensioen berekenen: vijf vragen beantwoord

Verloning

Met de toenemende vergrijzing is ‘ons pensioen’ actueler dan ooit. Er gaat geen week voorbij of er verschijnen nieuwe pensioenberichten in de media. Zie je het bos door de bomen niet meer? Wij zetten het belangrijkste even op een rijtje.

Reizen tijdens je pensioen - Konvert
De wettelijke pensioenleeftijd ligt op 65 jaar.

Wanneer kan ik met pensioen?

De wettelijke pensioenleeftijd ligt op 65 jaar. Ambtenaren moeten dan stoppen. Werknemers en zelfstandigen mogen in principe doorgaan zolang ze willen. In 2025 wordt de pensioenleeftijd verhoogd tot 66 jaar en in 2030 tot 67 jaar, zo besliste de regering Michel 5 jaar geleden.

Wanneer kan ik met vervroegd pensioen?

In België bestaat er ook een systeem van vervroegd pensioen. Je kan dan met pensioen vooraleer je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, maar wel op voorwaarde dat je aan de loopbaanvereiste voldoet. Heb je een loopbaan van 42 jaar dan kan je vanaf 63 met vervroegd pensioen. Wie 43 jaar heeft gewerkt, mag op 61 met pensioen en voor wie 44 jaar heeft gewerkt, is 60 jaar de minimumleeftijd.

Heb je onvoldoende jaren gewerkt, en voldoe je dus niet aan de loopbaanvoorwaarden dan kan je niet met pensioen voor je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt van 65 jaar (binnenkort 67 jaar).

Hoe hoger de verloning en hoe langer de loopbaan, hoe hoger het pensioenbedrag.

Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

De pensioenberekening in België is vrij complex. Je totale jaarlijkse pensioen is de som van de pensioenbedragen van elk loopbaanjaar. Iedereen die 45 jaar heeft gewerkt, heeft recht op een volledig pensioen.

Elk kalenderjaar uit je loopbaan geeft een bepaald pensioenaandeel volgens de formule: totaal geherwaardeerd loon / 45 x 60% (alleenstaande) of 75% (gezin)

De berekening van het pensioen van zelfstandigen is gelijkaardig aan die voor werknemers. Het jaarlijks salaris is hier niet de referentie (dat kan ook niet), maar wel het netto bedrijfsinkomen per kalenderjaar.

Het pensioen van een ambtenaar berekent de Pensioendienst op een totaal andere manier. Voor ambtenaren gelden enkel de weddeschalen van de laatste tien jaar van hun loopbaan.

Lees ook: Een pensioen opbouwen wanneer je jong bent, dat doe je zo!

Voor elk statuut geldt aan het einde van de dag wel de volgende gouden regel: hoe hoger de verloning en hoe langer de loopbaan, hoe hoger het pensioenbedrag. Ga je vervroegd met pensioen, is je loopbaan korter. Je pensioenbedrag zal dan meestal ook lager zijn.

Op mypension.be (online pensioendossier bij de Federale Pensioendienst) kan je je pensioen berekenen. Of je kunt ook bellen naar ‘De Pensioenlijn'. Op het gratis telefoonnummer 1765 kan je terecht met al je vragen over het wettelijke en aanvullend pensioen.

Krijg ik een aanvullend pensioen?

Het is mogelijk dat je rechten op een aanvullend pensioen opbouwt terwijl je werkt. Als je werknemer bent, dan kan jouw werkgever dit aanbieden via een pensioenplan. Gebeurt dat niet, dan kan je het ook zelf opbouwen. Om het aanvullend pensioen op te bouwen, worden bijdragen gestort aan een pensioeninstelling. Dit kan een pensioenfonds of een verzekeringsonderneming zijn. Een aanvullend pensioen via een verzekeringsonderneming wordt een groepsverzekering genoemd.

Wanneer je met pensioen gaat, krijg je dit aanvullend pensioen bovenop jouw wettelijk pensioen, ofwel in één keer, als kapitaal, ofwel gespreid in de tijd, bv. in maandelijkse renten.

En wat met 'het brugpensioen'?

Het brugpensioen is al enkele jaren stof tot discussie. Men spreekt niet meer over brugpensioen maar over het stelsel van werkloosheid met een bedrijfstoeslag’ (SWT). De nieuwe naam moet meteen duidelijk maken dat dit geen vorm van pensioen is maar van werkloosheid. Om met SWT te gaan, moet je dus ontslagen zijn, recht hebben op werkloosheidsuitkeringen en de vereiste leeftijd en het vereiste beroepsverleden hebben.

Meer info over de verschillende stelsels vind je bij RVA.