Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Hoe maak je een goede indruk tijdens je jobinterview?

Solliciteren

In plaats van met de borst vooruit beginnen veel mensen met een lichte knik in de knieën aan hun jobinterview. Jij ook? Dat kan geen kwaad, gezonde stress houd je lekker scherp. Zorg er alleen voor dat je niet verkrampt, want dan kom je onzeker over en dat wil je vermijden. Overdreven zenuwachtigheid is trouwens nergens voor nodig. Een grondige voorbereiding en oprecht enthousiasme, meer heb je vaak niet nodig om een goede eerste indruk na te laten. Voor die vonk heb je zo ongeveer 90 seconden de tijd …

jobinterview in coronatijd
Iets anders tegenwoordig

Gun jezelf wat tijd

Op deze kans heb je misschien lang zitten wachten. Dat gaat bijna automatisch gepaard met wat spanning. Vertrek daarom goed op tijd zodat je eenmaal ter plekke een beetje tot rust kan komen. Kalm en georganiseerd, die indruk wil je geven. Neem de omgeving in je op en speur naar iets waar je op kan inhaken en ter sprake kan brengen, eventueel als ijsbreker of gewoon bij wijze van smalltalk. Dat trekt het gesprek vlot.

Pak je collega’s in spe in

Van de receptionist(e) tot de personen die je op de trap passeerde, in het ideale geval worden het allemaal collega’s. Laat je daarom van je beste kant zien. Mensen wisselen nu eenmaal graag indrukken uit. Wie weet druppelt dat beeld wel tot bij degene die je moet aannemen. Je wilt dan niet dat ze je beschrijven als die norse bezoeker die iedereen straal negeerde.

Dit is je kans

Als het jouw beurt is, komt het erop aan deze kans te grijpen. Ga binnen met open vizier, geef een stevige handdruk, maak oogcontact … kortom, toon je zelfzeker. Denk aan die 90 seconden: een werkgever heeft al snel zijn oordeel klaar. Dit is dus niet het moment om in je schulp te kruipen. Straal enthousiasme uit in wat je zegt en doet. Het helpt wanneer alvast je kledingstijl beantwoordt aan de verwachtingen. Das of niet? De website en de manier van communiceren verraden vaak hoe formeel het er in het bedrijf aan toe gaat. Neem die stijl over.

Bereid je voor

Na de eerste kennismaking moet je kunnen terugvallen op een grondige voorbereiding. Doe je research zodat je een duidelijk zicht hebt op de activiteiten van het bedrijf waarbij je solliciteert. Dat is het minimum. Weet ook dat bepaalde vragen vaak terugkomen. Waarom kom je in aanmerking voor deze job? Wat maakt je beter dan andere kandidaten? Op dit soort vragen moet je je antwoord al klaar hebben. Oefen je respons in zodat de zinnen en gedachten vlot en gestructureerd uit je mond komen, weliswaar zonder daarbij een gekunstelde of geforceerde indruk te geven. Je bent niet de hond van Pavlov.

Wees concreet

Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, zul je bepaalde competenties nodig hebben. Vaak kun je zelf wel inschatten welke vaardigheden dat zijn. Denk op voorhand na over een aantal sprekende voorbeelden. De kans is namelijk groot dat de werkgever tijdens het gesprek zal aftasten in welke mate je over die specifieke competenties beschikt. Als je op een vraag die peilt naar je vaardigheden, kunt uitpakken met voorbeelden uit het verleden die aantonen dat je zo stressbestendig bent als je zelf zegt, zullen je woorden op slag minder hol klinken.

Bedank de werkgever

Net als jij heeft ook de werkgever tijd in dit gesprek gestoken. Bedank hem daarvoor. Het zou doodzonde zijn om de goede indruk die je hebt gemaakt, op het laatste moment te verpesten door wat onbeholpen afscheid te nemen. Een laatste indruk blijft hangen als een parfum. Vergeet dat niet.

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur?test?

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer