Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Hoe ben je meer op je gemak tijdens een jobinterview?

Solliciteren

Vacature gespot: check. Cv verstuurd: check. Uitgenodigd op sollicitatiegesprek: check. Solliciteren, het gaat je voor de wind. Of dat had je gedacht. Eens in de vergaderzaal, alle ogen op jou gericht, voel je hoe de stress de bovenhand neemt: je stem trilt, je handen voelen klam, je hartslag stijgt en als dat nog niet voldoende is, kun je ook die okselvijvers niet langer ontkennen.

tips bij een sollicitatiegesprek

De zoektocht naar een nieuwe job moet ons financiële zekerheid opleveren, net zoals een boeiende uitdaging die onze zelfwaardering een boost geeft. Van zo'n jobinterview hangt dus best veel af en stress is bijgevolg heel menselijk. Werkgevers zijn echter op zoek naar zelfverzekerde werknemers die perfect functioneren in stressvolle situaties. Volgende 4 tips helpen je alvast op weg om je stress te tackelen en zo die job in de wacht te slepen.

1. Goed begonnen, is ...

Doe grondige research over het bedrijf. Wat is hun missie, welke producten of diensten bieden ze aan, wat is het doel ervan, wat houdt jouw functie exact in, ... . Deze informatie kun je vlot opzoeken, net zoals enkele veelgestelde sollicitatievragen. Denk vooraf al eens na over jouw antwoorden op deze vragen, dan maak je gegarandeerd een zelfzekere indruk tijdens het gesprek. Vergeet ook niet enkele vragen terug te stellen. Dat bewijst je interesse in de werkgever.

Naast de inhoudelijke voorbereiding bestaat er ook zoiets als de praktische voorbereiding: hoeveel op voorhand vertrek je, waar in de buurt kun je parkeren en is je gelukshemd al gestreken?

2. Solliciteren kun je leren

Een stevige handdruk, een zachte, maar overtuigende stem, een natuurlijke glimlach, direct oogcontact, een rechte houding, … Met deze kleine ingrepen kan je een professionele eerste indruk maken. Hoe meer je hierop oefent, hoe geloofwaardiger je overkomt. Oefen je sollicitatiegesprek dus al eens hardop voor de spiegel of met iemand uit je omgeving.

Onder ‘leren’ begrijpen we niet ‘uit het hoofd leren’. Ga niks over het bedrijf of je eigen competenties instuderen, zo val je door de mand. Stip in gedachten aan wat je tijdens het gesprek wilt beklemtonen en vertel hier spontaan over.

3. Je bent wat je denkt

Houd het positief. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van je cv. Iemand hier in de kamer gelooft er dus in dat jij de geknipte persoon voor de job kunt zijn. Met je opgesomde vaardigheden heb je je plek aan tafel zeker verdiend. Positieve gedachten zullen het stressniveau in je lichaam meteen doen afnemen.

4. Neem je tijd

Wie stress heeft, ondervindt een oppervlakkige ademhaling. Hierdoor durf je wel eens te gaan ratelen: de antwoorden volgen elkaar snel op, zonder dat je nog echt nadenkt over wat je zegt. Als je diep inademt, komt er meer zuurstof in je bloed en bijgevolg ook in je hersenen. Dit maakt dat je helderder kunt nadenken. Niemand verwacht een onmiddellijke reactie van je, neem gerust je tijd om een gestructureerd en doordacht antwoord te formuleren.

Als laatste misschien nog wel de grootste tip: er zijn nog andere jobs in die grote vacaturevijver. Vroeg of laat komt jouw kans wel. Neemt dit niet meteen een grote druk van de ketel?

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer