Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Het succes van telaatkomers

Algemeen

Heb jij ook een collega die iedere dag weer te laat op het werk is? Of ben je zelf altijd minstens tien minuten te laat wanneer je een afspraak hebt? Dan krijg je vast vaak te horen dat dit een slechte kwaliteit is. Toch blijkt uit onderzoek dat telaatkomers het helemaal niet zo slecht voor elkaar hebben. Deze groep mensen is namelijk vaak erg succesvol omdat ze een aantal belangrijke kwaliteiten hebben. Sterker nog: het is voor werkgevers juist waardevol om iemand in dienst te nemen die regelmatig te laat is. Het zijn namelijk ontzettend goede werknemers die veel voordelen met zich meebrengen.

vrouw kijkt op horloge - Konvert
Laatkomers zijn succesvol omdat ze een aantal belangrijke kwaliteiten hebben

De kwaliteiten van telaatkomers

Wanneer iemand te laat is, is het vooral belangrijk om te kijken naar de reden daarvan. Er zijn namelijk allerlei verschillende zaken die ervoor zorgen dat iemand regelmatig te laat op zijn werk komt. Zo is het mogelijk dat iemand gewoon ontzettend goed is in multitasking. Wanneer je meerdere dingen tegelijk doet, verlies je namelijk ieder besef van tijd. Hierdoor zijn goede multitaskers vaak te laat omdat ze veel te druk waren met andere taken. Telaatkomers krijgen daardoor meestal ook meer gedaan in een korte tijd, waardoor ze ontzettend goede werknemers zijn.

Bij het solliciteren kom je minder goed weg met dit excuus. Lees hier nog 5 missers bij het solliciteren en hoe je ze voorkomt

Daarnaast zijn telaatkomers over het algemeen erg positief ingesteld. Wanneer je positief bent, schat je je tijd namelijk verkeerd in. Je rekent erop dat je veel minder tijd nodig hebt om een taak uit te voeren, waardoor je uiteindelijk in tijdnood komt. Hierdoor is het niet gek dat je soms een belangrijke afspraak mist. Dat klinkt negatief, maar een positieve instelling is juist ontzettend goed. Het zorgt er namelijk voor dat je minder stress ervaart tijdens je werk, waardoor je uiteindelijk beter functioneert. Je bent beter in het verwerken van tegenslagen en je hebt voor ieder probleem een oplossing.

De twee verschillende typen laatkomers

Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen tijd op dezelfde manier ervaart. Dit is afhankelijk van het type persoon dat je bent: type-A of type-B. Type-A personen zijn punctueel, geordend en ambitieus. Type-B personen zijn juist meer ontspannen, creatief en uitstellend. Dat kan dus voor een groot deel verklaren waarom sommige mensen altijd te laat zijn, terwijl hun collega's altijd stipt op tijd zijn. Bij een wetenschappelijk onderzoek moesten mensen een minuut wachten en vervolgens gissen hoeveel tijd er was verstreken. Type-A personen gokten gemiddeld op 58 seconden, terwijl type-B personen gemiddeld op 77 seconden gokten. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat tijd gevoelsmatig heel anders kan zijn voor verschillende personen. Wees dus maar niet te streng wanneer die ene collega weer eens tien minuten te laat is.

Nog even tijd om door de vacatures te gaan voor je moet vertrekken?

5 soft skills met een absolute meerwaarde

Soft skills worden in de harde wereld steeds beter geapprecieerd door werknemers.

Lees meer

Een nieuwe stap in je loopbaan? 6 manieren om altijd klaar te zijn.

Blijf jezelf professioneel ontwikkelen met onze 6 tips. Zo ben je gegarandeerd klaar voor de toekomst!

Lees meer

8 tips voor een gezonder leven op kantoor

Met een paar simpele tips kom jij iedere werkdag fit en gezond door. Konvert vertelt je precies wat je moet doen voor een gezonde dag op kantoor.

Lees meer

Diagnose: burn-out. Wat nu?

Burn-out? Je bent niet alleen. Het aantal blijft stijgen. Gelukkig weten we steeds beter hoe we het moeten overwinnen, herkennen en voorkomen.

Lees meer