Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Een recept voor een sterk online profiel

Solliciteren

Facebook, Twitter en vooral LinkedIn behoren tegenwoordig tot het favoriete zoekterrein van recruiters. Ben je dus op zoek naar een nieuwe job of ben je toe aan een nieuwe uitdaging dan is één van de eerste dingen die je moet doen: op een slimme manier werken aan je online profiel. Dat begint met een professionele foto, geen vakantiekiekje. Profielen met foto hebben 7 keer meer kans om bekeken te worden. Daar kan je al eens wat moeite voor doen. Say cheeeese!

online profiel om te solliciteren
Verzorg je online aanwezigheid voor je toekomstige werkgevers

Kies zorgvuldig

Je online profiel beslaat het geheel aan platformen waarop je actief bent en die je representeren, als persoon en als ‘merk’. Consistentie is daarbij belangrijk. Er moet een herkenbare lijn zitten in hoe je jezelf digitaal voorstelt. Zoiets opbouwen en up-to-date houden kost tijd. Niet alleen moet je dus goed nadenken over welke eigenschappen jou kenmerken en welke daarvan je onder de aandacht wilt brengen, je kiest uit het grote aanbod aan platformen ook best de een of twee meest relevante. Voor professionele doeleinden kom je dan vaak uit bij LinkedIn.

Wees specifiek

Begin met de functietitel. Het helpt de bezoeker als je daarin specifiek bent. Manager? Ach ja, wie niet. Product Manager zegt al meer, maar bij een Product Manager Cutting Tools kan ik me pas echt iets voorstellen. Beperk je trouwens niet alleen tot een opsomming van bedrijfsnamen en functies. Recruiters willen een minimale emotionele klik voelen. Dat is des mensen. Geef dus ook wat persoonlijke details prijs over je interesses en hobby’s, zonder daarin te ver te gaan. Vermijd bovendien clichés in de beschrijving van jezelf. Ben je een dynamische, creatieveling die goed functioneert in teamverband? Fantastisch, jij en duizend anderen. Vertel ten minste waarom je creatief bent. Geef voorbeelden.

Bouw een netwerk op

Nu je je hebt voorgesteld, begint het echte werk: een netwerk uitbouwen. Muurbloempjes verwelken in een digitale omgeving. Niemand ziet je, niemand kent je. Zo komt het alleszins over zeker als je niet kan uitpakken met een schare aan belangrijke mensen uit je vak die je volgen. Influencers dus. Deel wat ze posten, geef er commentaar op. Met wat geluk doen ze hetzelfde. Je aansluiten bij een groep is eveneens een goede strategie, zeker als je af en toe een waardevolle bijdrage hebt in de vorm van een artikel dat je hebt gelezen, een blog die je hebt geschreven. Wat dan ook. Op die manier bouw je een reputatie op als expert in een vakgebied. Vergeet daarbij niet af en toe eens een vakterm of bepaalde zoektermen te laten vallen. Het zal ervoor zorgen dat recruiters sneller bij je terechtkomen.

Vraag om aanbevelingen

Een indrukwekkend cv zal ongetwijfeld de aandacht van de recruiter trekken, maar soms volstaat dat net niet. Aanbevelingen kunnen dan het laatste duwtje geven om de recruiter finaal over de streep te trekken. Alleszins voegen ze geloofwaardigheid toe aan de beweringen die je over jezelf doet. Vraag daarom ex-collega’s of mensen met wie je in een professionele context in contact bent gekomen, een positief commentaar over je te schrijven. Door dat zelf ook voor anderen te doen, zullen mensen sneller geneigd zijn om daarop in te gaan.

Leestip: De 3 vaakst voorkomende fouten bij het maken van een curriculum vitae

Let op de details

Na al dat harde werk kan je het voor jezelf nog altijd verpesten door slordigheden. Een opvallende dt-fout, bijvoorbeeld, laad een slechte indruk na. De combinatie van Nederlands en Engels is tegenwoordig not done. En grote tekstblokken lezen zo moeilijk. Een recruiter wil kunnen scannen. Gebruik daarom een witregel na een alinea en maak opsommingen overzichtelijk door met bullets te werken. Kenners merken ook de details op, zoals de URL van je pagina. Die kan je zelf aanpassen en netjes maken. Het zet het puntje op de ‘i’ van professioneel.

Ontbreekt kennis op jouw cv? Zo makkelijk los je dit op.

Heb je niet lang genoeg gestudeerd of niet het vereiste diploma voor de job? Met wat creativiteit en deze tips trek je toch de aandacht met je cv.

Lees meer

Zo maak je een goede eerste indruk bij je recruiter

De eerste indruk is belangrijk, ook op het gesprek met je uitzendkracht. Met deze tips maak je een goede start!

Lees meer

Vier voordelen van een goede band met je recruiter

Op zoek naar werk? Een goede band met je recruiter helpt je vooruit. Je recruiter geeft de perfecte voorzet en jij scoort de job!

Lees meer

De beste antwoorden op vervelende sollicitatievragen

Op zoek naar tips om die lastige vragen op je sollicitatiegesprek slim te beantwoorden? Door er vooraf goed over na te denken houd je sowieso je zenuwen onder controle.

Lees meer