Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Bijverdienste in het weekend? Zo haal je alles uit je weekendjob

Jobs

Je werkt hard maar wil toch nog een tandje bijsteken. En dat kan! Er bestaan verschillende manieren om in het weekend of na de uren van je vaste job een centje bij te verdienen. Heel wat Belgen hebben een weekendjob en dus een extra inkomen. Het zorgt ervoor dat het einde van de maand wat comfortabeler wordt of dat je sneller kan sparen voor die elektrische auto, voor je eigen huis of droomreis.

Zin om bij te verdienen? Gewoon doen! Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt.

Ramen wassen als bijverdienste - Konvert
In het weekend werken als poetshulp, kan een perfecte bijverdienste zijn

Een vaste bijverdienste in het weekend

Een vaste bijverdienste is perfect haalbaar. Je mag in de week werken als administratief bediende om in het weekend bij te verdienen als poetshulp bijvoorbeeld.

Als je bijverdienste geen negatieve invloed heeft op je hoofdjob is het meestal geen probleem om twee verschillende jobs te combineren. Je kunt de job in alle sectoren uitoefenen en je kunt onbeperkt bijverdienen.

Houd er wel rekening mee dat wat je bijverdient ook wordt belast. Aan het eind van het jaar worden al je inkomsten bij elkaar geteld. Reken op voorhand uit hoeveel voordeel je effectief zal halen uit de extra job. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Slim flexi-jobben tijdens weekends

Een flexi-job is een bijverdienste die niet wordt belast. Het is geen ‘vaste’ bijverdienste. Je springt meestal in wanneer nodig. Met dit systeem kan je niet overal aan de slag en er zijn voorwaarden om te mogen flexi-jobben.

Lees ook: Flexi-jobben? Zo kan je makkelijk (en legaal) een centje bijverdienen

Grasmaaien als bijverdienste - Konvert
Verdien tot 500 euro onbelast bij via kleine diensten van burger aan burger

Onbelast bijklussen in het weekend

Wil je in het weekend echt klusjes doen, dan kan je tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. De jobs of klusjes zijn wel beperkt. Het gaat om ‘diensten van burger aan burger’, zoals kleine onderhoudswerken, grasmaaien, kinderopvang thuis of bijlessen. Ook verenigingswerk of sportcoaching zit in het pakket.

Meer info over bijklussen via deze link.

Zelfstandig in bijberoep

Je kan ook een weekendjob uitoefenen op zelfstandige basis. Het statuut van ‘zelfstandige in bijberoep’ krijg je automatisch als je op kwartaalbasis minstens een halftijdse job hebt en je met een contract verbonden bent op de eerste en laatste werkdag van elk kwartaal. In de meeste gevallen ben je zo vrijgesteld van sociale bijdragen.

Dit systeem betekent iets meer papierwerk en je laat je dan ook beter bijstaan door een goede boekhouder.

Vijf tips voor je weekend bijverdienste

Er bestaan dus heel wat mogelijkheden om veel te werken en extra bij te verdienen. Overweeg je de stap? Dan zijn dit nog vijf tips.

  1. Informeer je goed. Contacteer een boekhouder. Denk aan je belastingen en zorg dat je op het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.
  2. Denk na over een goede combinatie. Zit je al de hele week aan een computer, dan wordt het misschien lastig om dit ook nog in het weekend vol te houden.
  3. Zorg dat niet én je hoofdberoep én je bijberoep heel erg veeleisend zijn (overuren, werkdruk, stress..)
  4. Pas op voor belangenvermenging en let erop dat je hoofdberoep geen nadeel ondervindt van je weekendwerk.
  5. Praat erover met je omgeving. Bijklussen in het weekend betekent minder tijd voor vrienden, familie, hobby's, het gezin en leuke dingen.

Zoek je nog een gepaste job om te combineren met je weekendwerk? Check dan snel onze vacatures!

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur?test?

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer