Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Bijverdienste in het weekend? Zo haal je alles uit je weekendjob

Jobs

Je werkt hard maar wil toch nog een tandje bijsteken. En dat kan! Er bestaan verschillende manieren om in het weekend of na de uren van je vaste job een centje bij te verdienen. Heel wat Belgen hebben een weekendjob en dus een extra inkomen. Het zorgt ervoor dat het einde van de maand wat comfortabeler wordt of dat je sneller kan sparen voor die elektrische auto, voor je eigen huis of droomreis.

Zin om bij te verdienen? Gewoon doen! Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt.

Ramen wassen als bijverdienste - Konvert
In het weekend werken als poetshulp, kan een perfecte bijverdienste zijn

Een vaste bijverdienste in het weekend

Een vaste bijverdienste is perfect haalbaar. Je mag in de week werken als administratief bediende om in het weekend bij te verdienen als poetshulp bijvoorbeeld.

Als je bijverdienste geen negatieve invloed heeft op je hoofdjob is het meestal geen probleem om twee verschillende jobs te combineren. Je kunt de job in alle sectoren uitoefenen en je kunt onbeperkt bijverdienen.

Houd er wel rekening mee dat wat je bijverdient ook wordt belast. Aan het eind van het jaar worden al je inkomsten bij elkaar geteld. Reken op voorhand uit hoeveel voordeel je effectief zal halen uit de extra job. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Slim flexi-jobben tijdens weekends

Een flexi-job is een bijverdienste die niet wordt belast. Het is geen ‘vaste’ bijverdienste. Je springt meestal in wanneer nodig. Met dit systeem kan je niet overal aan de slag en er zijn voorwaarden om te mogen flexi-jobben.

Lees ook: Flexi-jobben? Zo kan je makkelijk (en legaal) een centje bijverdienen

Grasmaaien als bijverdienste - Konvert
Verdien tot 500 euro onbelast bij via kleine diensten van burger aan burger

Onbelast bijklussen in het weekend

Wil je in het weekend echt klusjes doen, dan kan je tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. De jobs of klusjes zijn wel beperkt. Het gaat om ‘diensten van burger aan burger’, zoals kleine onderhoudswerken, grasmaaien, kinderopvang thuis of bijlessen. Ook verenigingswerk of sportcoaching zit in het pakket.

Meer info over bijklussen via deze link.

Zelfstandig in bijberoep

Je kan ook een weekendjob uitoefenen op zelfstandige basis. Het statuut van ‘zelfstandige in bijberoep’ krijg je automatisch als je op kwartaalbasis minstens een halftijdse job hebt en je met een contract verbonden bent op de eerste en laatste werkdag van elk kwartaal. In de meeste gevallen ben je zo vrijgesteld van sociale bijdragen.

Dit systeem betekent iets meer papierwerk en je laat je dan ook beter bijstaan door een goede boekhouder.

Vijf tips voor je weekend bijverdienste

Er bestaan dus heel wat mogelijkheden om veel te werken en extra bij te verdienen. Overweeg je de stap? Dan zijn dit nog vijf tips.

  1. Informeer je goed. Contacteer een boekhouder. Denk aan je belastingen en zorg dat je op het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.
  2. Denk na over een goede combinatie. Zit je al de hele week aan een computer, dan wordt het misschien lastig om dit ook nog in het weekend vol te houden.
  3. Zorg dat niet én je hoofdberoep én je bijberoep heel erg veeleisend zijn (overuren, werkdruk, stress..)
  4. Pas op voor belangenvermenging en let erop dat je hoofdberoep geen nadeel ondervindt van je weekendwerk.
  5. Praat erover met je omgeving. Bijklussen in het weekend betekent minder tijd voor vrienden, familie, hobby's, het gezin en leuke dingen.

Zoek je nog een gepaste job om te combineren met je weekendwerk? Check dan snel onze vacatures!

Tijdskrediet zorgt vaak voor stress bij collega’s

Je neemt tijdskrediet op om tot rust te komen, maar voor collega's geldt dat niet. Loopbaanonderbreking zorgt vaak voor stress en een hoge werkdruk.

Lees meer

Pensioensparen: waarom je er beter vandaag nog mee begint

Pensioensparen is een slimme zet, ook als je jong bent! Je hebt een fiscaal voordeel én je zorgt zelf al voor een fantastisch cadeau op je 65ste verjaardag. Doen!

Lees meer

Bore-out? Zo voorkom jij verveling!

Verveling = vervelend? Ja! Verveel jij je soms op het werk? Wat doe je dan? Share je tips in de comments!

Lees meer

Op zoek naar werk? Wij vonden dé job die bij je past

Op zoek naar nieuw werk? En kan je wel wat hulp gebruiken? Konvert selecteert uit het grote aanbod vacatures de uitdaging die best bij je past.

Lees meer