Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

5 lastige strikvragen van recruiters

Solliciteren

Recruiters, vergeef ze, maar het zijn sluwe vossen. Met hun slinkse vragen weten ze je informatie te ontlokken die je eigenlijk liever niet had prijsgegeven. Die vallen zetten ze uit om je reactie te testen. Ze willen namelijk te weten komen of je de beste kandidaat bent voor de job, en dus gaan ze op zoek naar eventuele zwakke plekken. Zonder hen het gras van voor de voeten te willen wegmaaien, plukken we uit de lange lijst van mogelijke strikvragen vijf potentiële mijnen. En we vertellen er netjes bij hoe je ze zonder kleerscheuren kan ontwijken.

Een goede voorbereiding is de helft van het werk

Strikvraag 1: Wat kan je vertellen over jezelf?

Meteen een lastige om mee te beginnen. Schijnbaar onschuldig peilt de HR-manager op subtiele wijze naar je gedragscompetenties. Hij wil horen wat je het bedrijf te bieden hebt. Bondig en to the point. Licht daarom een paar prestaties toe uit de voorbije jaren die relevant zijn voor de baan waarvoor je nu solliciteert. Twee of drie is genoeg. Toon je daarbij zelfzeker en probeer je helder uit te drukken. Dat zijn allemaal aspecten waarop wordt gelet. De kwaliteit van de informatie die je geeft, is belangrijk. Het zet de toon voor de rest van het gesprek. Als je lang uitweidt over je privéleven, ben je erin getuind.

Strikvraag 2: Waarom wil je per se bij ons werken?

Hier komt de Jambers in de recruiter boven. Wie ben je? En vooral: wat drijft je? Hij wil weten wat belangrijk voor je is en aan de redenen die je aanhaalt, leidt de werkgever af of je je huiswerk hebt gemaakt. Als die nauw aansluiten bij de specificiteit van deze job, is dat voor hem een teken dat je begrijpt wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Kom dus niet af met vage algemeenheden, maar wees zo concreet mogelijk. Zo vermijd je de indruk dat je om het even waar had kunnen solliciteren. En houd het positief. Verdien je te weinig in je huidige baan? Jammer. Maar het is geenszins de juiste motivatie, eerder een afknapper als je dat tijdens je interview opwerpt.

Strikvraag 3: Kun je een voorbeeld geven van een moeilijke situatie en hoe heb je die opgelost?

Nu pakt de recruiter de koe écht bij de hoorns. Jouw antwoord legt namelijk vele dingen tegelijk bloot: Hoe pak je problemen aan? Ben je stressbestendig? Wat is jouw definitie van moeilijk? Kom dus niet af met een storm in een glas water en trap ook niet in de val om plots via cijfers te gaan pochen over het succes van je aanpak. Het resultaat is in deze van ondergeschikt belang. Tekenen van zelfstandigheid en creativiteit, dáár is het de werkgever om te doen. Daarnaast moet je met je voorbeeld kunnen aantonen dat je in staat bent om een probleem vanuit verschillende hoeken te bekijken en kordaat op te treden. Kies je voorbeelden daarom zorgvuldig. Denk daar van tevoren goed over na, zodat je op het moment zelf niet naar een weinigzeggend antwoord stottert.

Strikvraag 4: Wat is je grootste gebrek?

Deze strikvraag komt heel vaak terug. Eerlijkheid siert, maar tegelijk kan je dingen zeggen die bij een werkgever de alarmbellen doen afgaan. Niet in team kunnen werken, bijvoorbeeld. Stiptheid is nog zo’n eigenschap waar je niet mee scoort. Anderzijds gelooft niemand je als je beweert geen enkel minpunt te hebben. Je loopt bovendien het risico dat je het etiket ‘pretentieus’ krijgt opgeplakt. Bedenk dus een zwakke plek die een link heeft met de functie, maar haal er ook direct de angel uit door te vertellen hoe je daarmee omgaat. Op die manier wordt het veel minder een probleem.

Strikvraag 5: Hoe komt het dat je (zo lang) geen werk hebt?

Als er één vraag is die kan inslaan als een bom, dan is het wel deze. Hoewel het soms pijnlijk of confronterend is, hoef je je er niet voor te schamen dat je op dit moment geen job hebt. Schiet dus niet onmiddellijk in de verdediging en blijf kalm. Bewijs dat het alleszins niet ligt aan een gebrek aan initiatief of motivatie. Vertel over de stappen die je al hebt ondernomen. Misschien heb je wel een bijscholing gevolgd of heb je aan vrijwilligerswerk gedaan. Het is belangrijk om aan te geven dat je niet bij de pakken bent blijven zitten. Zo buig je een moeilijke vraag om in een kans om een paar van je goede eigenschappen in de verf te zetten, zoals doorzettingsvermogen en veerkracht.

Tijd voor een nieuwe job? Wij helpen met je opzegtermijn

Bij ontslag moet in de meeste gevallen een opzegtermijn gerespecteerd worden. Hoe lang die termijn is, hangt af van verschillende factoren.

Lees meer

Jeugdvakantie, zodat ook starters de batterijen kunnen opladen!

Ben je jonger dan 25 en net gestart met werken? Vul dan je wettelijke vakantiedagen aan met jeugdvakantie! Dan kom je toch aan je vier weken vakantie. ☀️🌅

Lees meer

Qualitytime met de kinderen voor werkende ouders #ouderschapsverlof

Nood aan wat meer tijd voor je kinderen? Opteer dan voor ouderschapsverlof. Een woordje uitleg nodig? Lees dan dit artikel op onze blog.

Lees meer

Zwangerschapsverlof: wat je moet weten over moederschapsrust

Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, moederschapsrust, ouderschapsverlof... Termen die wel eens door elkaar gebruikt worden! Lees hier alles over het verlof waar je recht op hebt als je zwanger bent.

Lees meer