Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Tips bij het solliciteren voor wie al een tijdje zonder werk zit

Solliciteren
Het vinden van een job kan lastig zijn. Hoe langer het duurt voordat je wordt aangenomen, hoe moeilijker het is om positief te blijven. Terwijl positief blijven juist zo belangrijk is bij het vinden van een job. Daarbij kijken recruiters ook naar hoe lang jij al op zoek bent naar een baan. Wanneer zij zien dat het je niet lukt om werk te vinden, gaan ze twijfelen aan jouw capaciteiten. Gelukkig wordt het met de volgende tips eenvoudiger om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek.
 
Benoem duidelijk jouw motivatie
 
Ten eerste is het belangrijk om een goede motivatiebrief te schrijven. HR-medewerkers zijn minder geneigd om mensen die langdurig thuiszitten uit te nodigen, omdat zij het gevoel hebben dat zij minder motivatie hebben om te werken. Een motivatiebrief is de perfecte manier om op te sommen waarom jij wél geschikt bent voor het bedrijf en gemotiveerd bent om te werken. Schrijf een overtuigende motivatiebrief met veel argumenten waarom ze jou moeten aannemen. In een sollicitatiebrief heb je daarnaast de ruimte om jouw persoonlijke situatie uit te leggen. Is er een verklaring waarom je een tijd niet hebt gewerkt? Leg dit dan uit, zodat er geen sprake kan zijn van foute veronderstellingen. 
 

Lees ook: Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief? 5 tips

 

Waarom willen ze jou hebben?
 
Het wordt gewaardeerd wanneer je snel nieuwe dingen leert. Maak daarom een lijst met programma’s of machines die jij beheerst en waaruit blijkt dat jij een snelle leerling bent. Dit geeft aan dat je houdt van uitdagingen en jij je snel aanpast in een nieuwe omgeving. Heb je cursussen of lessen gevolgd? Schrijf deze dan ook zeker op. Bij sommige jobs is het een pluspunt als je meerdere talen beheerst. Daarnaast laat je zien dat je leergierig bent en een aanwinst voor het bedrijf.
 
Tip: bijscholen
 
Werkomgevingen veranderen snel. Vooral tegenwoordig, nu technologieën continu vervangen worden. Laat de werkgevers weten dat jij de recente technologieën bijhoudt, door je regelmatig bij te scholen. Dit maakt de kans dat je door een recruiter wordt uitgenodigd en een baan krijgt een stuk groter.
 
Extra activiteiten
 
Tot slot vinden recruiters het een pluspunt wanneer je bezig blijft in de tijd dat je geen werk kan vinden. Heb je een website? Vermeld deze op je CV. Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Vertel hier dan zeker over. Het laat zien dat je niet stilzit en dat jij je inzet voor de maatschappij. Daarbij leer je natuurlijk ook veel van deze activiteiten!
Als jobstudent ten laste van je ouders: hoe zit dit?

Als jobstudent ten laste van je ouders: hoe zit dat?

Als student krijg je een eigen inkomen, waardoor het belastingvoordeel van je ouders mogelijk vermindert. Wat is de wettelijke grens?

Lees meer

Qualitytime met de kinderen voor werkende ouders #ouderschapsverlof

Nood aan wat meer tijd voor je kinderen? Opteer dan voor ouderschapsverlof. Een woordje uitleg nodig? Lees dan zeker verder.

Lees meer

Welke job past bij jou?

Hmm.. Welke job past bij jou en bij welke job pas jij? Een beroepskeuzetest kan misschien helpen, maar soms is outside the box denken al voldoende om de juiste job te vinden!

Lees meer

Minder e-mails dankzij deze vijf tips

Wie blij wordt van e-mailen, leest dit beter niet. 5 tips voor wie voorgoed van een overvolle inbox af wilt komen.

Lees meer