Nieuwsbericht

konvert-blog-sollicitatie-test

Is de tijd van het klassieke sollicitatiegesprek voorbij?

27-12-2018

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever je beter leren kennen, maar lukt dat wel? Veel mensen weten precies wat ze moeten zeggen tijdens deze gesprekken. Ze hebben mooie antwoorden klaar, kunnen interessante anekdotes vertellen en weten alles over het bedrijf waar ze solliciteren. Het is dus de vraag of het klassieke sollicitatiegesprek de beste manier is om een nieuwe werknemer te vinden. Experts geven een aantal alternatieven.

Een test maken
 
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat je een test moet maken tijdens het sollicitatiegesprek. Deze asssessments worden vaak online georganiseerd en zijn een manier om de echte kwaliteiten van iemand te leren kennen. Misschien moet je vragen beantwoorden of een opdracht uitvoeren. Het voordeel van deze tests is dat je echt kunt zien wat iemand in huis heeft. Werkervaring en opleidingen zeggen uiteindelijk niet zoveel, aangezien je vooral de juiste skills moet hebben. Recruiters merken dat een test de beste manier is om deze competenties op te sporen.
 
Creatieve oplossingen
 
Soms wordt er aan jou als werkzoekende gevraagd om out of the box te denken, maar werkgevers kunnen er ook wat van! Sommige bedrijven verzinnen ontzettend creatieve manieren om sollicitanten te testen. Zakenman Richard Branson heeft bijvoorbeeld eens de rol van een chauffeur gespeeld. Toen hij de sollicitant oppikte met zijn taxi kreeg hij meteen de kans om te zien hoe sociaal de kandidaat was. Andere managers nodigen een kandidaat uit voor een etentje en geven de ober de opdracht om alles fout te doen. Hoe gaat de kandidaat om met tegenslagen en blijft hij beleefd? 
 
Actieve wervingsdagen
 
Het klinkt vast een stuk leuker dan een saai gesprek: wervingsdagen. Tijdens deze dagen nodigen recruiters meerdere sollicitanten uit. Samen doen ze verschillende activiteiten, waardoor de recruiter meteen ziet hoe iemand in groepsverband werkt. Ook competenties zoals creatief denken, leiderschap en flexibiliteit komen tijdens dit soort activiteiten naar voren.
 
Een snelle pitch
 
Veel recruiters vinden een cv of motivatiebrief vooral een saaie lap tekst. Daarom wordt er tegenwoordig steeds meer gevraagd om een sollicitatievideo. In dit soort video's krijg je 30 seconden de kans om jezelf te pitchen. Sommige managers maken het helemaal bont. Zo introduceerde Plopsaland de rollercoaster pitch, waarbij je jezelf moet presenteren tijdens een ritje in een achtbaan.
 
Een sollicitatiegesprek, maar dan anders
 
Sommige experts zeggen dat er in feite niks mis is met een sollicitatiegesprek. Deze gesprekken moeten alleen wel gestructureerd worden. Alle kandidaten moeten dezelfde vragen krijgen en deze moeten in een vaste volgorde gesteld worden. Zo kunnen alle antwoorden echt goed met elkaar vergeleken worden. Hierdoor kan je objectief zien wie de beste kandidaat is.
konvert-blog-solliciteren
konvert-blog-solliciteren

Is de tijd van het klassieke sollicitatiegesprek voorbij?

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever je beter leren kennen, maar lukt dat wel? Veel mensen weten precies wat ze moeten zeggen tijdens deze gesprekken. Ze hebben mooie antwoorden klaar, kunnen interessante anekdotes ...

Lees meer
konvert-blog-koud

Werk je in de kou? Zo houd je het vol

De winter is een bittere tijd voor veel harde werkers. Bouwvakkers, tuiniers en wegenmakers werken dag in, dag uit in de kou. Ook werknemers in een koude supermarkt of koelcel moeten het iedere dag weer ontgelden. Jammer, ...

Lees meer
konvert-blog-moe

Heb jij meer nachtrust nodig? Volg dan deze tip

We hebben allemaal behoefte aan genoeg slaap. Zo kunnen we weer opladen na een drukke dag en hebben we genoeg energie voor ons werk, onze vrienden en onze hobby's. Helaas lukt het lang niet altijd om van deze welverdiende rust te genieten.

Lees meer
konvert-blog-maak-een-todo

De balans tussen werk en privé: hoe doe je dat?

Een work/life balans: we willen het allemaal, maar hoe bereik je het? Het liefste willen we lekker werken, tijd doorbrengen met onze vrienden, aandacht hebben voor ons gezin en ook nog eens ons huishouden runnen. Wil jij je balans terugvinden? Volg dan deze zeven tips.

Lees meer