Nieuwsbericht

konvert-blog-sollicitatie-test

Is de tijd van het klassieke sollicitatiegesprek voorbij?

27-12-2018

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever je beter leren kennen, maar lukt dat wel? Veel mensen weten precies wat ze moeten zeggen tijdens deze gesprekken. Ze hebben mooie antwoorden klaar, kunnen interessante anekdotes vertellen en weten alles over het bedrijf waar ze solliciteren. Het is dus de vraag of het klassieke sollicitatiegesprek de beste manier is om een nieuwe werknemer te vinden. Experts geven een aantal alternatieven.

Een test maken
 
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat je een test moet maken tijdens het sollicitatiegesprek. Deze asssessments worden vaak online georganiseerd en zijn een manier om de echte kwaliteiten van iemand te leren kennen. Misschien moet je vragen beantwoorden of een opdracht uitvoeren. Het voordeel van deze tests is dat je echt kunt zien wat iemand in huis heeft. Werkervaring en opleidingen zeggen uiteindelijk niet zoveel, aangezien je vooral de juiste skills moet hebben. Recruiters merken dat een test de beste manier is om deze competenties op te sporen.
 
Creatieve oplossingen
 
Soms wordt er aan jou als werkzoekende gevraagd om out of the box te denken, maar werkgevers kunnen er ook wat van! Sommige bedrijven verzinnen ontzettend creatieve manieren om sollicitanten te testen. Zakenman Richard Branson heeft bijvoorbeeld eens de rol van een chauffeur gespeeld. Toen hij de sollicitant oppikte met zijn taxi kreeg hij meteen de kans om te zien hoe sociaal de kandidaat was. Andere managers nodigen een kandidaat uit voor een etentje en geven de ober de opdracht om alles fout te doen. Hoe gaat de kandidaat om met tegenslagen en blijft hij beleefd? 
 
Actieve wervingsdagen
 
Het klinkt vast een stuk leuker dan een saai gesprek: wervingsdagen. Tijdens deze dagen nodigen recruiters meerdere sollicitanten uit. Samen doen ze verschillende activiteiten, waardoor de recruiter meteen ziet hoe iemand in groepsverband werkt. Ook competenties zoals creatief denken, leiderschap en flexibiliteit komen tijdens dit soort activiteiten naar voren.
 
Een snelle pitch
 
Veel recruiters vinden een cv of motivatiebrief vooral een saaie lap tekst. Daarom wordt er tegenwoordig steeds meer gevraagd om een sollicitatievideo. In dit soort video's krijg je 30 seconden de kans om jezelf te pitchen. Sommige managers maken het helemaal bont. Zo introduceerde Plopsaland de rollercoaster pitch, waarbij je jezelf moet presenteren tijdens een ritje in een achtbaan.
 
Een sollicitatiegesprek, maar dan anders
 
Sommige experts zeggen dat er in feite niks mis is met een sollicitatiegesprek. Deze gesprekken moeten alleen wel gestructureerd worden. Alle kandidaten moeten dezelfde vragen krijgen en deze moeten in een vaste volgorde gesteld worden. Zo kunnen alle antwoorden echt goed met elkaar vergeleken worden. Hierdoor kan je objectief zien wie de beste kandidaat is.
konvert-blog-solliciteren
konvert blog knelpuntberoep

Deze vijf jobs zijn niet zo saai als je denkt!

Sommige jobs hebben nou eenmaal niet de beste reputatie. Ze zijn saai, dagen je niet uit of zijn vooral heel eentonig. Wist je dat die reputatie lang niet altijd klopt? Er zijn een aantal jobs die veel leuker zijn dan je denkt!

Lees meer
konvert blog water drinken

Water op kantoor: één op de drie werknemers drinkt te weinig

Om alles uit een werkdag te kunnen halen, is het belangrijk dat werknemers zo gezond mogelijk op kantoor zitten. Dat is helaas niet altijd het geval. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst één op de drie werknemers te weinig water drinkt op het werk.

Lees meer
konvert blog fruit eten op kantoor

Waarom fruit eten op het werk belangrijk is

We weten allemaal wel dat het goed is om iedere dag minstens één portie fruit te eten. Daarom kiezen veel werknemers ervoor om zelf een lekkere appel of banaan mee te nemen naar het werk. Zo kunnen ze genieten van een gezonde snack tijdens de pauze.

Lees meer
konvert blog zingen op het werk

Vijf redenen waarom zingen op het werk goed voor je is

Kan jij ook zo genieten van een lekkere meezingsessie met je favoriete muziek? Dan heb je geluk, want uit onderzoek blijkt dat het alleen maar goed is om te zingen op je werk. Ben je benieuwd waarom? Hier zijn vijf redenen.

Lees meer