Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Verlof: méér dan twintig vakantiedagen per jaar

Wetgeving

Bij verlof denken we het liefst aan die welverdiende break met de voeten in het zand en een zomerse cocktail voor onze neus. Voltijdse werknemers hebben recht op vier weken vakantie per jaar. Daarnaast zijn in de wet verschillende soorten verlof vastgelegd die het makkelijker maken om werk te combineren met zorg, of onvoorziene omstandigheden. Een overzicht van alle dagen waar je - naast je jaarlijkse congé - een out of office voor mag instellen.

verlof: out of office instellen - konvert
Een out of office kun je instellen voor verschillende soorten verlof

Klein verlet

Dat verlof is er speciaal voor grote gebeurtenissen in je leven. Het kan de mooiste dag uit je leven zijn, zoals je huwelijk of geboorte van je kinderen, of de vreselijkste, wanneer er iemand sterft die je graag ziet. Voor een overlijden heb je recht op 1 tot 3 dagen, afhankelijk van hoe dicht de persoon verwant is. Voor een huwelijk heb je recht op 1 tot 2 dagen. Ook voor de deelname aan een jury of als je opgeroepen wordt voor het ambt van bijzitter, kan je aanspraak maken op klein verlet.

--> Je bent maar een korte periode afwezig op het werk en wordt gewoon uitbetaald.

Zorgverlof

Wordt iemand uit je gezin of uit je familie (tot de tweede graad) ernstig ziek, dan kan je verlof opnemen om die persoon bij te staan of te verzorgen. Je kan zorgverlof opnemen in periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.

--> Tijdens je zorgverlof heb je recht op een uitkering van RVA

Palliatief verlof

Voor palliatief verlof is geen verwantschap nodig. Iedereen heeft het recht verlof op te nemen om iemand bij te staan die terminaal is. Je kan palliatief verlof aanvragen voor één maand, en dit kan worden verlengd met nog eens een maand.

--> Je krijgt een maandelijks uitkering van RVA

zoon van de trap gevallen - konvert
Verlof om dwingende redenen kun je niet voorzien

Verlof om dwingende redenen

Valt je zoontje ‘s morgens van de trap, stapt hij uit bed met hevige koorts of staat je keuken onder water, dan kan je verlof om dwingende redenen krijgen. Dit verlof is alleen voor situaties die je niet kan voorzien en wordt ook wel sociaal of familiaal verlof genoemd. Opgelet: een tandartsbezoek kan je plannen en valt hier niet onder.

--> Je hebt recht op tien dagen per jaar en wordt die dag(en) niet betaald.

Tijdskrediet

Dit is de meer hedendaagse term voor loopbaanonderbreking. Heb je een break nodig, wil je er even tussenuit of krijg je zin om nog iets bij te studeren, dan moet je je werk niet helemaal opgeven maar kan je tijdskrediet opnemen. Er bestaan verschillende soorten tijdskrediet dus informeer goed wat de mogelijkheden zijn. Je kan je job (tijdelijk) volledig schorsen of verminderen.

--> RVA betaalt je een vervangingsinkomen in de vorm van een forfaitaire uitkering

Lees ook: Vind de balans tussen werk en privé met deze vijf tips

Ouderschapsverlof

Kinderen opvoeden kost tijd en energie, maar goed nieuws: je kan verlof opnemen om die opvoeding in goede banen te leiden of gewoon te genieten (want ze worden zo snel groot!).

--> Tijdens die periode ontvang je geen loon maar een onderbrekingsuitkering van RVA.

Educatief verlof

Wil je een extra opleiding volgen, dan kan je betaald educatief verlof aanvragen om lessen te volgen, examens af te leggen of te studeren.

--> Je hebt recht op de normale uitbetaling van je loon


Tip: Neem je tijdskrediet, zorgverlof, palliatief verlof of ouderschapsverlof op, dan kan je van de Vlaamse Overheid een aanmoedingspremie krijgen. Een aanvullende uitkering dus bovenop de uitkering van RVA.

Ontbreekt kennis op jouw cv? Zo makkelijk los je dit op.

Heb je niet lang genoeg gestudeerd of niet het vereiste diploma voor de job? Met wat creativiteit en deze tips trek je toch de aandacht met je cv.

Lees meer

Zo maak je een goede eerste indruk bij je recruiter

De eerste indruk is belangrijk, ook op het gesprek met je uitzendkracht. Met deze tips maak je een goede start!

Lees meer

Vier voordelen van een goede band met je recruiter

Op zoek naar werk? Een goede band met je recruiter helpt je vooruit. Je recruiter geeft de perfecte voorzet en jij scoort de job!

Lees meer

Versla de andere kandidaten met dank aan je recruiter

Scoren op je sollicitatie? Ga te rade bij je recruiter. Die is een pro in solliciteren en helpt je graag op weg om de juiste vacatures uit te filteren.

Lees meer