Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Je carrière kan een fout gebruiken

Jobs

Bedrijven zijn op zoek naar gemotiveerde werknemers die er vol voor willen gaan. En wie veel hooi op zijn vork neemt, zal vroeg of laat wel eens in de fout gaan, dat weet jouw leidinggevende ook. Vallen en opstaan, zo ziet elk groeiproces eruit. Het komt er alleen op aan daarbij je nek niet te breken…

een fout tijdens je loopbaan: doe verder
Laat een fout je niet stoppen: ga door!

Geef je fout toe

Als je een fout maakt – en maak je geen illusies: daar ontkom je niet aan – panikeer dan niet. Het overkomt de beste. Maar anderzijds mag je ook niet bij de pakken blijven neerzitten of de gevolgen deinen uit als een inktvlek. Een fout moet rechtgezet worden, en wel meteen. Dat begint met het nemen van je verantwoordelijkheid. Wie zo meegaand is om zijn fout toe te geven zonder te zoeken naar flauwe excuses, kan vaak op veel begrip rekenen.

> Lees meer: Leer ook uit de fouten die mensen maken op hun CV.

Weet van aanpakken

Een fout blijft natuurlijk vervelend, maar je leidinggevende moet het wel zo snel mogelijk weten. Je baas mag niet de indruk krijgen dat je je misstap hebt proberen weg te moffelen. Zoiets schaadt het vertrouwen. Stuur hem of haar dus een mail met een korte uitleg of stap het bureau binnen om de zaken face to face te bespreken. Doe dat met de nodige nederigheid (want je zit er wel mee), maar toon tegelijk veerkracht door met mogelijke oplossingen te komen. Wie weet is je baas daarna wel onder de indruk van de manier waarop je met een stresssituatie omgaat. Voor hem of haar een bewijs dat je uit het juiste hout bent gesneden.

Analyseer wat er is gebeurd

Als je het goed aanpakt, hoeft een fout dus helemaal geen ramp te betekenen, integendeel. Maar zorg ervoor dat het geen tweede keer gebeurt. De kans bestaat namelijk dat de reactie dan minder mild zal zijn. Om herhaling te voorkomen is het een goed idee om, als het stof is gaan liggen, met een helder en objectief hoofd te analyseren wat er precies is misgegaan. Waar heb je geen rekening mee gehouden? Wat ben je vergeten? Kon je de situatie anders hebben aangepakt? Als je er zelf niet uit geraakt, wees dan niet te trots om desnoods de hulp van je collega’s in te roepen. Hun respect zal alleen maar groeien.

Trek je lessen

Na een goede reflectie op wat er zich heeft afgespeeld, ben je beter gewapend voor de toekomst, tenminste als je de juiste lessen trekt. En soms kan dat best confronterend zijn. Misschien ben je wel te snel vooruit willen gaan en ben je uit de bocht gegaan omdat je stappen overslaat. Soms moet je langzaam starten om daarna je carrière een snelle vlucht te laten nemen. Vooral jongere werknemers willen wel eens voor het snelle geld kiezen of denken al te zeer aan de uitbouw van hun cv, terwijl ze beter eerst het geduld zouden opbrengen om écht goed te worden in wat ze doen.

Laat dat een laatste en belangrijke carrièretip zijn om deze blog mee af te sluiten: investeren in je job, eventueel met valpartijen, betaalt zich uiteindelijk altijd terug!

Gratis opleiding verzekert aantrekkelijk werk als isolateur

Een job vinden kan iedereen, maar de juiste job vinden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Als je al ervaring hebt, blijf je veelal hangen in de sector waarin je al eerder actief was. Heb je geen ervaring en wil je snel aan de slag in je eerste job, dan kan een opleiding soelaas brengen. Helaas is een bijscholing niet altijd een garantie op succes. Volg je een VDAB-opleiding bij CGK Group tot isolateur, dan stijgt de kans op een nieuwe carrière met 100%.

Lees meer

Wat wil je weten over een projectleider?

Een projectleider neemt veel hooi op zijn vork, nog net ietsje meer dan een werfleider. Alles wat je moet weten over deze job vind je terug in dit blogbericht!

Lees meer

Werfleider: alles wat je moet weten over de job

Als werfleider werken, is het iets voor jou? Ontdek welke (soft) skills je nodig hebt voor een job als werfleider en wat je kunt verdienen.

Lees meer

Wat wil je weten over metsers?

Werken als metser: wat moet je kunnen en wat levert het op? Vind hier een uitgebreid antwoord op al jouw vragen.

Lees meer