Nieuwsbericht

Terug naar nieuws

Diagnose: burn-out. Wat nu?

Werk / Privé

Het aantal werknemers dat langer dan een jaar thuiszit met een burn-out blijft stijgen. Een groot probleem op de werkvloer, maar vooral ook voor de patiënten zelf zijn de gevolgen ingrijpend. Burn-out is in opmars, maar gelukkig weten we steeds beter hoe we het moeten herkennen, overwinnen én voorkomen.

man met burn-out voor computer - Konvert
Burn-outs zijn in opmars. Overwinnen en voorkomen is de boodschap.

Heb je een burn-out? Check het hier.

  • Ik ben zo snel geïrriteerd.
  • Ik reageer steeds vaker emotioneel.
  • Ik slaap slecht en sta ‘s ochtends moe op.
  • Spanningen neem ik mee naar huis.
  • Mijn baas en collega’s begrijpen me precies niet meer.
  • Ik ben zo vaak ziek de laatste tijd.
  • Ik kom terug van vakantie en ben nog steeds niet opgeladen.
  • Ik kan me moeilijker concentreren en vergeet steeds vaker.
  • Ontspannen, hoe doe je dat eigenlijk?

Is deze checklist confronterend? Misschien heb je een burn-out of zit je er op het randje van. En dat is niets om je over te schamen. Burn-out komt steeds vaker voor maar we weten nu ook beter hoe we het moeten herkennen, overwinnen én voorkomen.

Burn-out komt steeds vaker voor, maar we weten nu ook beter hoe we het moeten herkennen, overwinnen én voorkomen

Wat kun je zelf doen tegen een burn-out?

Voor jezelf zorgen. Dat is nu het allerbelangrijkste. Eet je gezond? Beweeg je genoeg? Ga je vaak genoeg naar buiten? Ben je soms ook eens écht alleen zodat je je gedachten op een rijtje kunt zetten? Om je goed te voelen in je hoofd moet je jezelf verzorgen. Probeer ook af en toe iets nieuws. Probeer eens een nieuwe ervaring uit en doorbreek de sleur van alledag. Het maakt je weerbaarder en sterker!

Wat kunnen leidinggevenden doen?

Het is de taak van leidinggevenden om een vertrouwelijke sfeer te creëren op het werk en stress zoveel mogelijk terug te dringen. Sta je open voor jobcrafting? Worden functies voldoende aangepast zodat ze beter passen bij de competenties, sterktes en behoeftes van je werknemer? Is er mogelijkheid voor werknemers om te ventileren? Maak tijd voor formeel en informeel overleg met je werknemers. Informeer je ook over burn-out en herken de signalen.

Waar vind je hulp?

Stap naar je huisarts en praat over je problemen. Er zijn heel wat therapeuten gespecialiseerd in burn-out. Het is perfect mogelijk ervan te herstellen. Bij sommige patiënten duurt het maanden, bij anderen een jaar.

De Vlaamse Overheid lanceerde ook een preventiecampagne en website. Informatie, tips en getuigenissen vind je op stressburnout.belgie.be.

Een andere job kan je ook helpen om de werkdruk te minderen. Blader alvast door ons aanbod vacatures.

Tijdskrediet zorgt vaak voor stress bij collega’s

Je neemt tijdskrediet op om tot rust te komen, maar voor collega's geldt dat niet. Loopbaanonderbreking zorgt vaak voor stress en een hoge werkdruk.

Lees meer

Bijverdienste in het weekend? Zo haal je alles uit je weekendjob

Er bestaan verschillende manieren om in het weekend een centje bij te verdienen. Overweeg je de stap? Lees dan eerst onze tips!

Lees meer

Interim? Gewoon doen!

Interim een slecht imago? Onterecht! Het heeft heel wat voordelen en de vraag naar uitzendkrachten is steeds heel hoog. Kom langs bij Konvert voor meer info!

Lees meer

Opleidingscheques: wist je dit al?

Ben je aan het werk en wil je een opleiding volgen buiten de uren? Opleidingscheques betalen (een deel van) je inschrijvingsgeld en cursusmateriaal terug. Lees er hier alles over!

Lees meer